Gå til sidens hovedinnhold

Flere 18-åringer med «null hull» nå enn før - for 12-åringene er det motsatt

Artikkelen er over 2 år gammel

Andelen 18-åringer i Buskerud som aldri har hatt hull i tennene kryper oppover, mens det er færre 12-åringer som aldri har hatt Karius og Baktus-besøk nå enn for fire år siden.

DRAMMEN:  I fjor kunne 696 18-åringer i Buskerud smykke seg med «null hull»-tittelen. Det utgjør 28 prosent. Godt og vel hver fjerde 18-åring i fylket har altså aldri  behøvd å borre.

Andelen har krøpet sakte, men sikkert oppover de siste fire årene og ligger litt over landsgjennomsnittet, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

18-åringene i Hedmark er best i landet, med drøyt 35 prosent uten hull. I andre enden av skalaen finner vi Finnmark, hvor bare 17 prosent av dem som ble myndige i fjor hadde feilfrie tenner.

LES OGSÅ: Så ofte bør du gå til tannlegen

For 12-åringene i Buskerud går ikke kurven entydig oppover. I fjor var andelen med «null hull» 61 prosent, noe som er så vidt over landsgjennomsnittet. Andelen er litt høyere enn de to foregående årene, men lavere enn i 2015 (63,7 prosent).

5-åringene inngår også i statistikken, og i Buskerud har andelen ligget relativt stabilt på drøyt 80 prosent de fire siste årene. I fjor var det litt færre 5-åringer som aldri har hatt hull enn i 2015.

Hedmark topper «null hull»-statistikken også for de minste (86 prosent), mens Oslo ligger desidert på bunnen. 72 prosent av 5-åringene i Oslo har aldri stiftet bekjentskap med Karius og Baktus.

Kommentarer til denne saken