Folkehelseinstituttet er ikke bekymret selv om flere går til fastlege med streptokokker i år sammenlignet med årene før pandemien.

Det opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding onsdag.

De har fått data fra primærhelsetjenesten gjennom Sykdomspulsen. Sammenlignet med årene før pandemien har flere oppsøkt fastlege og fått påvist halsbetennelse med streptokokker.

– Det er ingen dramatikk i disse tallene. De alvorlige tilfellene meldes til MSIS, og de øker ikke, Yngvild E. Bentdal lege ved FHI til NTB.

I flere europeiske land har det vært registrert økt forekomst av infeksjoner forårsaket av gruppe A-streptokokker hos barn under 10 år.

– Vi ser derimot ingen slik økning i antall tilfeller av alvorlig streptokokk gruppe A-infeksjoner hos norske barn i 2022 sammenlignet med før pandemien. Det ser heller ikke ut til at bakterien har blitt hissigere enn før. Dette kan endre seg, så vi følger nøye med, sier Bentdal.

FHI har også fått informasjon om flere pågående utbrudd med skarlagensfeber i Norge, men sier at både utbrudd av skarlagensfeber og halsbetennelser med streptokokker er vanlig. Disse kommer hver vinter og vår i barnehager og skoler.

Bentdal nevner mulige årsaker til at flere går til legen med halsbetennelse

– Forekomsten av infeksjonssykdommer har vært lavere under pandemien, og immunforsvaret har ikke fått trent seg like godt på å bekjempe infeksjoner.

Dermed er det høyere risiko for å få bakterielle infeksjoner. At det nå er en rekke virus i sirkulasjon, svekker dessuten immunforsvaret.

(©NTB)