Det har blåst opp til heftig kjønnsdebatt i drammenspolitikken, anført av MDGs gruppeleder Cathrin Janøy som i et intervju med Drammens Tidende varsler at hun fremover vil utfordre de eldre mennene i dress.

Debatten fikk for alvor vind i seilene da SVs Åse Lund i et debattinnlegg mente at kvinner og yngre politikere kommer i skyggen av de mer rutinerte og hardtslående mannfolka. Hennes egen opptelling viser at de står for tre firedeler av innleggene fra kommunestyrets talerstol, og den rødgrønne duoen har nå satt i gang et oppgjør mot det de beskriver som en ukultur, preget av hersketeknikker og selvopptatthet. Lund har ingen konkrete eksempler å vise til, men mener det handler om «summen av mange små ting som utgjør denne kulturen».

Mange kjenner nok igjen følelsen. Av å bli oversett eller veid for lett. Og for en fersk kommunestyrerepresentant kan politikken sikkert oppleves som å komme inn i en boksering, slik Lund beskriver.

Det stemmer også langt på vei at mannsdominansen er stor i drammenspolitikken, med enkelte unntak. Og når Ståle Sørensen og Fredrik Haaning inviterer til kverulantenes aften på Facebook, blir det fort guttastemning og harde taklinger.

Men flinke damer som er valgt inn i kommunestyret og gjør en viktig jobb der, har ingen grunn til å sette seg i en offerrolle. Det er heller ingen grunn til å unnskylde mangelen på kvinnelig deltakelse med at mye viktig politikk utformes på bakrommet. Der er det nemlig få velgere som ser hva du gjør. Politikk handler også om å vise frem dette arbeidet for omverden, enten det er fra talerstolen, sosiale eller tradisjonelle medier. Og der har alle et ansvar, uavhengig av kjønn.

Spørsmålet er derfor hvorfor kvinner i mindre grad deltar i debattene. Og er det damene som må skjerpe seg eller kulturen som må endres?

Da Frp-leder Siv Jensen ble intervjuet i NRK-programmet Drivkraft her om dagen, svarte hun: «Jeg vet at jeg fornærmer en del menn når jeg sier det på den måten, men menn har den befriende egenskapen – og det har kanskje gått i arv – at de gyver løs, (...) og så tar de på seg en oppgave. Mens jenter er sånn at de må ha 120 prosent kontroll før de kaster seg ut i det.»

Dette har mange kvinnelige toppolitikere sagt før henne, fordi det er en kjent problemstilling i alle partier.

Statsviter Signe Seegard bekrefter det samme. Men hun påpeker at det vel så gjerne handler om alder som kjønn. For mens likestillingen har bredt om seg de siste 20 årene, kan spenningen fortsatt bli stor mellom de yngre på den ene siden og de eldre og mer erfarne på den andre. Forskeren foreslår mentorordninger og opplæring for å gjøre lokalpolitikken trygg og inkluderende, uavhengig av kjønn.

Det mangler uansett ikke på kvinnelige forbilder i drammenspolitikken. Tre av de fire siste ordførerne har vært kvinner. Kommunen har nå både kvinnelig rådmann og ordfører. To hovedutvalgsledere og tre gruppeledere er kvinner og i formannskapet er kvinnene i flertall. Derfor er det forståelig når Høyres gruppeleder Kristin Surlien mener at Lund og co. undervurderer jobben hun selv og mange kvinner i kommunestyret gjør. At de må bære mye av ansvaret selv.

Janøy og Lund skal ha kred for å si ifra om noe som åpenbart har irritert dem en god stund. Men mannsdominansen er neppe løst ved å innføre flere etiske retningslinjer, slik Lund foreslår. I stedet bør partigruppene ta et større ansvar for å støtte og heie på sine representanter. Vi i media skal også gjøre vårt for å få flere damer inn i spaltene, men da må de også ta ballen. Alle har et individuelt ansvar hvis målet er å endre kulturer.

Kommunestyret og den politiske debatten trenger slett ikke være en boksering. Men den bør heller ikke ende opp som en studiesirkel. Da kan veien til sovesalen bli kort.

Les også:

Les også

Snakker ut om den turbulente tiden i MDG: – Kjenner på en lettelse over at vi har en annen situasjon nå