Flyskam, kjøttskam eller båtskam, jeg skal ikke pålegge et annet menneske å føle en slik skam

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I hele mitt liv har jeg følt skam, for ulike ting til ulike tider. Da jeg var barn var jeg flau og følte skam over å være lubben. Etter 19 år endte mitt ekteskap i skilsmisse. Skammen jeg følte over å ikke ha fått til et ekteskap, særlig med tanke på at jeg hadde lovet å elske og ære, den var overveldende.

For snart 10 år siden tok min datter sitt eget liv. Skyldfølelsen og skammen, den var monumental. Vi mennesker er ofte sjalu og misunnelig på dem som, tilsynelatende, har det bedre enn oss selv. Vi er ikke alltid gode på å gi kompliment, snarere tvert imot. Så fort vi har en anledning til å komme med kritikk eller irettesettelser, er vi i gang.

Vi lever i en tid hvor klimaet er satt på dagsorden. De aller fleste voksne mennesker skjønner at CO2 utslippene er for høye. Like fullt vet de fleste av oss at økt biltrafikk og en gammel bilpark medvirker til klimaendringene. Plast er ikke bra, det er vi klar over. Skrekkeksempler av fisk som har svelget plasten vi dumper i havet, det berører oss alle.

I Norge kildesorterer vi, mange av oss har anskaffet oss handlenett, og vi kan nå velge papiremballasje når vi plukker frukt på supermarkedet. Fokuset er sterkt på flytrafikken, på å spise mindre kjøtt og, nå nylig, på den livlige båttrafikken sommerstid.

Igjen, de aller fleste er veldig klar over at for mye av det meste, det er ikke bra. Om det finnes gode alternativer til en flyreise, ja, da kan det være lurt å velge alternativet. Jeg tviler på at noen spiser kjøtt hver dag. Ei heller er det de som reiser med fly hver dag eller hver uke, for den sakens skyld. De få som eventuelt gjør nettopp det, de reiser i jobbsammenheng.

Alle vi andre, vi reiser på en ferie en eller to ganger i året. Kanskje tre, om vi har råd og anledning til å ta fri. På sommeren er det noen av oss som får nyte båtlivet i skjærgården, et par uker i året. Jeg skal ikke blande meg opp i hva andre gjør, og med hvilke valg andre foretar. For å være ærlig, jeg har mere enn nok med å leve mitt eget liv og med å feie for egen dør. Ikke nok med det, jeg skal absolutt ikke påføre andre skam.

Flyskam, kjøttskam eller båtskam, jeg skal ikke pålegge et annet menneske å føle en slik skam. Hver og en av oss må ta beslutninger om våre egne liv, uten at andre skal dømme eller fordømme. Igjen vil jeg presisere, de aller fleste oppegående mennesker innser at vi har klimaendringer og utfordringer. Men at enkelte av oss, de som føler seg bedre enn alle andre, skal tro de har en høyere moral enn resten av oss, det vil jeg gjerne ha meg frabedt.

Når de i tillegg mener vi bør skamme oss over våre valg, da blir jeg virkelig opprørt. Politikere, både lokalt og i regjering, jobber med å komme med gode tiltak. Hver og en av oss kan bidra så godt vi kan. Men ingen skal ha rett til å fordele skyld og skam til en som spiser en god biff en lørdagskveld eller som reiser på en etterlengtet ferie til sol og varme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags