DRAMMEN: Ifølge Vegtrafikksentralen er det spesielt E134 Drammen-Kongsberg, E16 Sandvika-Hønefoss og E18 ved Hemtunnelen i Tønsberg som er de mest utsatte strekningene onsdag.

– Det ventes stor trafikk, skriver sentralen på Twitter.

I 13.45-tiden er status følgende:

  • En del køer på E134 inn mot Langebru.
  • 20 minutters forsinkelse på E16 Vøyenenga-Sollihøgda.
  • Halvannen times forsinkelse på E18 Brakerøya-Liertoppen i retning Drammen i forbindelse med kjedekollisjon.
  • En del køer på E18 ved Hemtunnelen i Tønsberg.

Det har allerede vært flere uhell i trafikken, blant annet utenfor Strømsåstunnelen, i Mjøndalen og E18 Lier.

I løpet av påskeuka legger mange nordmenn ut på veien, enten for å dra på hytta eller besøke familien. Fremtind har analysert kjøredata fra nordmenns bilkjøring i påsken 2020 og 2021. Ifølge statistikken er det smart å unngå å reise onsdag morgen. I hvert fall om en vil unngå kø.

– På onsdag er det mye trafikk allerede fra klokken 9, men det roer seg betraktelig etter klokka 15, sier Hofstad-Nielsen.

Gruppeleder i UP Buskerud, Morten Visdal, befinner seg onsdag ettermiddag et stykke lenger inn i landet fra Drammen. Der er påsketrafikken godt i gang.

– Det ser veldig bra ut foreløpig, det er fin flyt i trafikken og folk kjører pent. Men vi får se, vi skal ha laserkontroll nå, sier Visdal til Drammens Tidende.

Fredag best

Kommersiell direktør Svein Skovly i bompengeselskapet Fremtind Service, som utsteder autopass, bekrefter funnene til Fremtind.

– Fredagen før påske og onsdag er påskeferiedagene hvor norske bilister passerer bomstasjoner klart flest ganger. Langfredag og påskeaften er dagene med minst trafikk. De dagene er det under halvparten så mange bompasseringer som fredag før påske, sier Skovly.

Ladeappen for elbil, Elton, har samtidig delt sine data fra fjorårets påsketrafikk. Dersom du kjører elbil, er det noen tidspunkter man bør unngå dersom en vil slippe ladekø.

Onsdag før skjærtorsdag er presset på de mest brukte lynladerne over dobbelt så høyt som på en gjennomsnittsdag uken før, opplyser leder i Elton, Jørgen Elton Nilsen, i en pressemelding.

Endre taktikk

– Mange prøver å slippe unna den verste trafikken ved å kjøre på tirsdagen, men i fjor var det 80 prosent høyere trafikk på de mest brukte hurtigladerne denne tirsdagen sammenlignet med en vanlig dag, sier Nilsen.

Om du er blant de som avslutter arbeidsdagen til lunsj tirsdag for å slippe unna trafikken onsdagen før helligdagene, bør du revurdere taktikken, ifølge Nilsen.

– Allerede klokken ti har ladetrafikken tatt seg betydelig opp, og man vil kunne oppleve kø på de mest populære ladestasjonene. Mellom klokken fire og seks topper det seg. Jeg har samtidig full forståelse for at folk med yngre barn vil komme av gårde før det blir for sent, men du kan spare noen timer i bilen ved en sen avreise. Alternativet er å kjøre tidlig skjærtorsdag, opplyser han.