Jon Helgheim hadde knapt rukket å blåse ut etter vrakingen fra nominasjonskampen i Buskerud Frp, for så å søke forsoning med Morten Wold, før folk i partiet startet redningsaksjonen «Bevar Helgheim på tinget!»

Selv har han klokelig ligget lavt i terrenget og svart ydmykt på spørsmål om han er klar for å stille til valg fra en annen kant av landet. Oslo, for eksempel – der hele nominasjonsprosessen ble satt på vent etter at lokallaget tidligere i vinter ble satt under administrasjon og lokallagets leder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert.

«Hva som skjer, gjenstår å se,» svarte Helgheim da det plutselig åpnet seg en mulighet i Oslo etter Siv Jensens exit som partileder og førstekandidat på nominasjonslisten. Helgheim har nemlig hele tiden sagt at han ikke ville utfordre Christian Tybring-Gjedde.

Men nå er det klart: Jon Helgheim, som ikke ville ha andreplassen i Buskerud, har nå takket ja til å stille på andreplass i Oslo, bak Tybring-Gjedde. Mannen som altså ble utsatt for et nådeløst distriktsopprør i Buskerud, har funnet en trygg havn i urbane Oslo.

I Buskerud ville andreplassen vært utenfor rekkevidde slik meningsmålingene ser ut nå. I Buskerud kan faktisk Frp ende opp uten representanter hvis de havner under 10 prosent. Men andreplassen er slett ikke bombesikker i Oslo heller, og Jon Helgheim må kjempe det remmer og tøy kan holde for å kapre nok Oslo-velgere til å sikre en plass på Stortinget.

Spørsmålet er om duoen Gjedda-Helgheim har bred nok appell til å gjøre et godt nok valg i Oslo. Partiet ligger svært dårlig an på meningsmålingene og vaker mellom fem og syv prosent, ifølge Pollofpolls. Både Helgheim og Tybring-Gjedde har profilert seg i innvandringspolitiske spørsmål, og folk i partiet snakker om at plasseringen av Helgheim i Oslo handler mer om å finne en løsning for en populær politiker enn å skape bredde i toppen. Altså det motsatte av hva man nå ønsker i partiledelsen, der Sylvi Listhaug trolig ender opp som partileder og den mer moderate Ketil Solvik-Olsen blir første nestleder.

Slik kan Siv-exit bane vei for Jon Helgheim

Helgheim har som innvandringspolitisk talsmann blitt en av partiets store profiler, og er faktisk den eneste av Frps stortingsprepresentanter som har fått beholde vervet etter at partiet nylig omrokkerte på rollene. Det er selvsagt en fjær i hatten, men kan også bli en hemsko for han hvis Oslo-velgerne viser seg å være mer opptatt av helt andre ting enn innvandring. Som klima, korona, kollektivtrafikk og helse, for eksempel.

Derfor kommer Helgheims rolle i valgkampen til å være vel så mye rikspolitisk som lokal. Håpet er at han skal bidra til å vinne velgere totalt sett, over hele landet, og slik bidra til å løfte resten, inkludert seg selv – og ironisk nok Morten Wold i Buskerud.

Les også: