Nå er ikke dette lenger tillatt

Fra søndag 15. april er det ikke lenger lov å tenne bål i naturen.

Fra søndag 15. april er det ikke lenger lov å tenne bål i naturen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.

DEL

(Romerikes Blad) Denne helgen starter det årlige generelle bålforbudet i Norge igjen, som skal forhindre skog- og lyngbrann. I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge. 

Forbudt i all utmark 

Reglene for bålbrenning ble endret i 2016, da forbudet ble utvidet til å gjelde all utmark. 

– Forbudet som gjelder fra søndag 15. april omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 16 norske friluftsorganisasjoner. 

Det er likevel ikke slik at du aldri kan tenne bål på vår og sommertid. 

– Bålreglene åpner for stor bruk av skjønn, og det er faktisk slik at du fortsatt kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, forteller Heimdal. 

Han understreker at mange kommuner også har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.

Oppfordrer til bålvett

I fjor lanserte Norsk Friluftsliv egne grill- og bålvettregler i samarbeid med Hold Norge Rent.

– Dette er enkle tips til hvordan man tenner opp ild utendørs på en måte som er best mulig for naturen og miljøet. Det handler for eksempel om å etterlate seg stedet slik det var da du kom, ved å rydde godt opp etter seg og ikke gjøre unødig skade på trær og i terrenget, forklarer Lasse Heimdal.

Seks enkle regler om grill- og bålvett:

  • Unngå bruk av engangsgrill. Disse utgjør et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag, som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av. 
  • Unngå bruk av engangsprodukter. Ta med tallerkener, bestikk og kopper hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter. 
  • Vis respekt for forbudet mot åpen ild i skog og mark. Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. 
  • Unngå å gjøre skade på friske trær. Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild med mer.
  • La grillen bli helt avkjølt etter bruk. Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem. 
  • Ta med alt avfall hjem. Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø, og forsøpling er lite hyggelig for dem som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. 

PS! Sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler.

(ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken