Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
To lærere forteller om skolesituasjonen i Drammen Davids kamp mot Goliat. Jeg som tenåringsmamma er så enig med dere lærere. Dere står i en voldsom situasjon, og den har eskalert.
Jeg kan si dette fordi jeg har selv arbeidet med ungdom, og har selv ungdom som har stått i sine utfordringer på skolen.
Vi både ser og hører ungdom mer enn før. Noe av dette kommer av at før skulle de yngre sitte stille og holde munn.
Les også

DT avslører: Over 3.000 uønskede hendelser mot skoleansatte i Drammen
I dag har det pedagogiske tatt fullstendig overhånd. Barn skal ses og høres i enhver situasjon. Er dette riktig? Er det riktig at barna skal få lov å avbryte en voksen samtale fordi de bare må. Før så var det et stort «fy», og de måtte vente til de voksne var ferdig å prate. Nå prater jeg rett som det er med voksne som lar seg avbryte av egne barn.
Jeg tror det allerede er her det starter. Barn skal ses og de skal høres, men ikke til enhver tid. Om voksne stadig blir avbrutt av barnas behov, mister også de voksne sine behov. Dette vil gå ut over god oppmerksomhet som gir en god oppdragelse.
Oppdragelse er forresten blitt et ord som er blitt «skittent» å bruke, eller veldig lite pedagogisk i alle fall. Men det er jo nettopp det vi foreldre skal gjøre i de 18 årene vi har barna våres til låns. Vi skal oppdra dem og forme dem til å bli voksne og ansvarlige mennesker. Vi skal ikke være deres bestevenner, det kan vi bli når de er voksne.
Les også

Rapport: Slår alarm om vold i skolene i Drammen
Jeg mener altfor mange foreldre har full tillit til barna sine. Gir man full tillit til ungdom, så er det spillerom for å utfordre konsekvensene i altfor stort rom. Ungdom er faktisk i en periode der det er helt normalt å utforske og være i «opprør». Men dersom foreldre har full tillit og ungdommen vet dette, så vet de også det ikke finnes en voksen der til å si stopp når de når en grense som kan være farlig eller dum. En ungdom har ikke utviklet konsekvenstenkningen, så denne biten må vi foreldre følge litt med på.
En ungdom skal du aldri stole 100 prosent på. Du kan vise tillit på enhver oppgave ungdommen mestrer, men de skal faktisk fortjene tilliten før de kan få den. Om en ungdom får 100 prosent tillit til alt fordi ungdommen holdt hjemmetiden sist, betyr ikke det at den holder innetiden sin når den sier at den skal sove hos en kompis.
På skolen er det blitt mye mer avvik på alvorlige hendelser enn før. Det kan være farlig for lærere å jobbe uten beskyttelse. De har ikke engang beskyttelse fra foreldre når de ringer hjem for å fortelle om hva poden har gjort. Før var det lærere som tok elevene, nå er det elever og foreldre som tar lærere.
Les også
Rektor etter skolebrannene: – Man kjenner det på kroppen
Lærerne har sin oppgave fordi de er såpass mye sammen med eleven som de er i løpet av en dag. Hverdagen er lagt opp sånn at lærere ser ofte eleven mer enn foreldrene selv, og med det kommer også et ansvar. Det er fortsatt foreldres oppgave å oppdra egne barn, men lærere skal ha lov til å si fra de også. Eller har det blitt sånn i lærerutdanningen at lærere kun skal ta det faglige?
Om min ungdom gjør noe dumt på skolen skal jeg ha beskjed, i likhet med om ungdommen går ned i karakter.
Jeg mener at lærere må være mer på «ballen» når det er tull på skolen. Prioriter dette fremfor fag. Ungdommene hører ikke på læreplanen din uansett når det blir avfyrt raketter i gangene.
Det må være lov at læreren banker neven i pulten når det er nok! Man skal se forskjell på lærer og elev, hvem er den autoritære i klasserommet? Er det for mange regler som ødelegger for den menneskelige kontakten?
Husker selv da det ene barnet kom hjem og fortalte om en ny lærer som kom inn i fjerdeklasse. Det ble plutselig veldig viktig å gjøre matteleksa ordentlig, fordi læreren var så streng. Når jeg spurte barnet mitt om hvordan læreren var, fikk jeg til svar at hun er snill og rettferdig, men veldig streng.
Elevene fikk dermed så mye respekt for denne læreren at det var mye mindre rom for tull og fjas i hennes timer.
Nyheter fra Drammens Tidende

Åpnet kjønnsnøytral garderobe med fellesdusj. Nå vurderer Sats det samme

Mener at softisen er for stor: – Når ble liten gigantisk?
