Hvert år får mange hunder kuttskader i skiløypene på grunn av ski med stålkanter eller stikkskader fra skistaver, ifølge Tryg Forsikring.

– Hyppigst er kutting av akillessenen, en skade som krever langvarig rekonvalesens og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra, sier veterinær Tor Kvinge ved AniCura Dyresykehus i Bergen, som er tilknyttet Tryg, i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

Han sier at de også ofte får alvorlige stikkskader av staver. Selv ser Kvinge sjelden frostskader, men han forteller at kollegaer andre steder ser det oftere.

Anbefaler fjellski uten stålkanter

Til skigåere som har med seg hund i påsken, har Kvinge flere råd.

For det første anbefaler han å bruke fjellski uten stålkanter eller med stålkanter bare på midten. Han anbefaler også å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plasterteip og saks i sekken.

– Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, sier Kvinge.

Kan være alvorlig

Kvinge sier at skader etter et ublidt møte med en stålkant kan være svært alvorlig.

Han påpeker også at hvis kuttet er dypt eller man er usikker, er det viktig å ta kontakt med veterinær så snart som mulig.

(©NTB)