(Røyken og Hurums Avis)

Mens forsikringskunden var bortreist på ferie, så tyver sett sitt snitt til å rappe en stor og verdifull parasoll som var festet i veggen på boligen med bolter. Hvem som nå sitter i skyggen av hageparasollen til nesten 30 000 kroner, har ikke forsikringsselskapet anelse om.

– Parasollen kan fortsatt være i Norge, men den kan også ha blitt fraktet ut av landet, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

I en pressemelding har selskapet trukket fram flere eksempler, men kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, kan av personvernhensyn ikke si om noen av dem stammer fra Asker-området.

– Det jeg kan si er at Hurum og Røyken er områder som er hyperaktuelle for mobile yrkeskriminelle. Årsaken er at i likhet med områdene nær Oslo, viser det seg at man er mer tyveriutsatt enn andre steder i landet fra utenlandske bander, forklarer Clementz.

Tyvene beveger seg ifølge ham raskt i et område, før de forsvinner ut av landet med verdisakene.

– Noen har spesialisert seg på båtmotorer, mens andre stjeler deler av biler som katalysatorer, dyre sidespeil og ting i og rundt dashbordet. Vi ser også at skoler og bedrifter er ekstra utsatte for tyverier om sommeren.

Nyplantede hekker er utsatt

Det er ikke bare parasoller som tydeligvis er attraktivt å stjele, for nylig meldte en annen kunde om at noen i løpet av natten hadde klatret opp på verandaen i andre etasje, og stjålet alle hagemøbelputene. Møblene og annet på terrassen fikk stå i fred.

– Hver sommer får vi melding om tyverier som er hakket mer spektakulære enn ellers i året. I fjor sommer opplevde en kunde at tyver gravde opp og stjal ti nyplantede frukttrær rett fra bakken utenfor sommerhuset. Det gir begrepet selvplukk et helt annet innhold, sier Clementz.

På sommeren er det alt fra bålpanner og hagemøbler til griller og robotgressklippere som blir stjålet. Belegningsstein som ligger klar til å bli lagt ut og nyplantede hekker er også utsatt.

– I fjor var det veldig mange robotgressklippere som forsvant i løpet av få uker. Det har vi ikke sett noe av i år. Vi mistenker at robotgressklipperne ble stjålet på grunn av at batterier og andre deler er dyre reservedeler. Det var ingen basestasjoner som ble stjålet, og man må bruke pinkode for å kunne bruke klipperen.

Pass på nabolaget

Clementz kjenner til at ferdigplen har blitt rullet opp igjen i nattens mulm og mørke og fraktet bort. Noen har også hatt interesse av å stjele et tungt fuglebad.

– Sånn har det vært gjennom mange år. Vi senker skuldrene ekstra om sommeren, og i et område som Asker, så byr det på mange fritidsaktiviteter hvor vi er mye ute. Enten man er på stranda eller er ute i hagen og griller, så passer vi ikke godt nok på verdisakene, sier Clementz til RHA før han legger til:

– Det er ikke sånn at du skal begynne å ta med deg hagemøblene inn om natten, men ikke legg fra deg mobil eller PC ute mens du skal en kort tur inn i huset. Om en tyv passerer og ser at slikt ligger tilgjengelig, så tar det ikke mange sekunder før de er stjålet.

Han oppfordrer spesielt innbyggere i Røyken og Hurum til å passe på i nabolaget om sommeren.

– Om man ser noen som skiller seg ut fra det vanlige, enten det er en bil som kjører sakte uten at den tilsynelatende har noen grunn til det, så kontakt politiet. Ta gjerne signalement på personer og det du ser, hva slags bil og registreringsnummer, sier Clementz som understreker at man ikke bør ta kontakt eller gripe inn om man ser noe stjeles.

Egenandel og maksbeløp

– Dette er folk som i en presset situasjon gjør ting man ellers ikke ville ha gjort. For en del år tilbake var det en hendelse i mitt eget nabolag hvor en nabo kom på en innbruddstyv som snek seg inn en terrassedør. Naboen endte opp med å bli knivstukket, men det gikk heldigvis bra med henne.

Tyveri av løse gjenstander fra utearealet til privatboliger er dekket på innboforsikringen. Tyveri av planter som står i bakken og slikt som fastmonterte hagegnomer er dekket for tyveri på husforsikringen.

– Det er greit å være klar over at det er egenandel og maksbeløp på erstatningen. Dette kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.

Løse gjenstander bør låses inn om kvelden, i den grad det er praktisk mulig. El-sparkesykler og sykler er det vanligste som blir stjålet fra eget uteareal ifølge If.