DRAMMEN: Det snakkes ofte og mye om et hett boligmarked, både nasjonalt og lokalt, med høy etterspørsel og boliger som går flere millioner over prisantydning.

Kanskje glemmer man at en av fire – omtrent en million mennesker – faktisk bor i leid bolig i Norge. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, tilsvarer det 23,2 prosent av alle norske husholdninger.

Årets tall for juli fra Husleie.no viser at leieprisene i Norge er fire prosent høyere enn i juli i fjor. Gjennomsnittsprisen i Norge for en to-roms i juli i år lå på 10.597 kroner.

En giftig cocktail

Også de lokale prisene har økt. Ifølge Husleie.no sine tall, var snittprisene for å leie en bolig i Drammen 4,9 prosent høyere i andre kvartal i 2022 sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2021.

– For juli måned har vi målt en snittpris i Drammen på 11.389 kroner. En to-roms leilighet her hadde i juli en snittleiepris på hele 10.828 kroner. Det begynner med andre ord å bli dyrt å leie i Drammen når selv en liten to-roms passerer 10.000 kroner i månedsleie. Vi ser tydelig at leieprisene har gått opp de siste månedene i de attraktive byene rundt Oslo, slik som Drammen. I takt med at leieprisene i hovedstaden har gått til himmels, følger disse byene etter hovedstaden i prisutviklingen, sier Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.no.

Olsen tror at utviklingen av leiepriser er en konsekvens av en rekke ting.

– Det er en følge av den giftige cocktailen vi spådde i fjor høst – økt formuesskatt, økning i verdifastsettelsen av sekundærboliger, økte renter og dyrere strøm. Resultatet av den giftige cocktailen havner nå på bordet til leietakerne, og vi ser prisnivåer vi aldri har sett maken til i Norge, sier Olsen.

Studenter i gymsaler

Olsen forteller at om en enorm fart i markedet i mai og juni.

– Svært mange utleiere hadde for lengst leid ut sine leiligheter før juli. Vi ser at mange utleiere som bruker vår plattform som tidligere hadde tidsbestemte leiekontrakter med utløp 15. august, for lengst har endret dette til 1. juli. Man skal ikke lenger tilbake enn til 2019 for å se at hovedtrykket i studentmarkedet kom i august. Den typiske studenten begynte først å gå på visninger etter at sommerferien med festivaler og moro var tilbakelagt. Nå er bildet totalt endret, sier Olsen, og legger til:

– Jeg er bekymret over utviklingen både på kort og lang sikt. I høst tror jeg vi kan vente oss medieoppslag med studenter som må sove i gymsaler etter at semesteret har startet.

Tall fra Husleie.no

  • Gjennomsnittspris i juli for en to-roms i Norge: 10.597 kroner i måneden.

  • Gjennomsnittspris i juli for en to-roms i Oslo: 13.870 kroner i måneden.

  • Gjennomsnittspris i juli for en to-roms i Drammen: 10.828 kroner i måneden.

Vanskelig å beregne

Det er ikke rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, derfor er dette vanskelig å beregne og umulig å få fullstendig oversikt over.

Husleie.no betjener omtrent 20 prosent av boligutleiemarkedet her til lands, men mange boliger leies ut privat uten at prisene registreres noe sted. Husleie.no sine tall er basert på faktisk inngåtte leiekontrakter, i motsetning til gjennomsnittstallene fra Finn.no, som er basert på annonserte tall.

Leietakere kan både prute på prisen eller overby hverandre, slik at reell pris for enheten blir lavere eller høyere enn den annonserte prisen.

Om vi ser på tall hentet fra Finn.no, blir gjennomsnittstallene noe høyere.

3. august ligger det 73 enheter under 50 kvadratmeter ute til leie i Drammen. Denne kategorien omfatter leie av små leiligheter, hybler og rom i bofellesskap.

Det ligger 84 enheter ute til leie over 50 kvadratmeter. Denne kategorien omfatter leie av både leiligheter og hus.

38 mennesker har annonsert på Finn.no etter en bolig å leie i Drammen.

Tall hentet fra Finn.no

  • Gjennomsnittspris for bolig til leie i Drammen over 50 kvadratmeter: 14.091 kroner i måneden.

  • Gjennomsnittspris for bolig til leie i Drammen under 50 kvadratmeter: 9.533 kroner i måneden.

  • Gjennomsnittsprisen de som søker etter leiebolig i Drammen oppgir at de kan betale: 8.328 kroner i måneden.

Ikke Oslo-tilstander

– Sommerhalvåret er høysesong for oss og det er alltid mye trykk i den perioden, også i år, sier eiendomsmegler Espen Hulbakk i Utleiemegleren Drammen.

Hulbakk sier at Utleiemegleren så langt ikke har merket et mye større trykk enn det har vært foregående år.

– Det har vært mye folk og godt oppmøte på visningene. Men slik er det jo på sommeren, det er en hardere kamp om de gode objektene sammenlignet med vinterhalvåret, sier han.

Megleren sier at forskjellene i landet er store, selv om de lokale prisene også har økt.

– Vi leier ut noen få objekter i Oslo, og det er noe helt annet der. Det er naturlig nok flere på visninger i storbyene med et høyt antall studenter, og i enkelttilfeller så mye som 50–100 henvendelser på enkelte objekt. Slike tilstander har vi normalt ikke i Drammen.