DRAMMENSELVA: De taktfaste dunkene av pæler som slås ned i Drammenselva har mange blitt godt kjent med det siste året.
Ny bybru skal stå ferdig høsten 2025. Nå som det går mot sommer og uteliv, var det i utgangspunktet en streng begrensning i hvilket arbeid som kunne utføres i tidsrommet 15. mai til 15. september.
Det var egentlig ikke tillatt med mudring, pæling og spunting på havbunnen i perioden «av hensyn til rekreasjon og friluftsliv», som det står på kommunens hjemmeside. Men nå har statsforvalteren gitt en ny tillatelse, som gjør at arbeidet kan fortsette – støye hva det støye vil.
– Vi fant ut at vi måtte søke om å endre tillatelsen for å unngå lengre byggetid. Statsforvalter var enig. Elvebredden er utilgjengelig, uansett om vi arbeider på elvebunnen eller ikke. Da er argumentet at det er bedre for alle om vi fortsetter, heller enn at vi blir forsinket, sier prosjektleder i kommunen Maria Algers Bakken.
17. mai delte byen i to: – Vil vurdere Strømsø neste år
Ikke lydløst
Arbeidet som nå har tillatelse til å fortsette som normalt, er ferdigstillelse av fundament ved Strømsø og ved landkar på Bragernes-siden. Det skal også mudres på elvebunnen, og pæles i starten av august.
Selv om prosjektet nå kan jobbe mer som normalt, skriver kommunen på sin side at de vil «ta hensyn best mulig med tanke på miljørisiko, rekreasjon og friluftsliv». Og at støyende arbeid kun vil pågå i korte perioder.
– Det var ikke sånn at prosjektet ville hatt stillstand om sommeren før vi fikk denne tillatelsen. Det ville fortsatt vært til dels støyende anleggsarbeid, men nå blir det mer av mudrings- og pælearbeidet også på sommerhalvåret, fortsetter Bakken.

Vårflommen: – Til helga blir det fart i sakene
Slik skal bybrua rives og bygges opp igjen
Dette er de viktigste begivenhetene.
18. mai startet rivingen av bybrua. Den begynner midt på brua, omtrent der heisen ned til Jernbanekaia står, og det rives mot Bragernes. Først fjernes alt som ligger over vannlinjen, før pilarer og fundamenter fjernes i løpet av høsten og vinteren.
Det er Drammen kommune som begynner rivingen av sin del, slik at Bane NOR kan begynne på rivingen av den delen som går over jernbanesporene.
Til sommeren begynner Bane NOR ombyggingen av Drammen stasjon, der blant annet togparkeringen på Skamarken skal flyttes til Nybyen. På Skamarken skal det på sikt bygges park, og deler av eiendommen vil sannsynligvis utvikles med bebyggelse. Perrongene på stasjonen skal også forlenges, slik at det blir mulig å ta mot lengre tog.
3.–31. juli stanses togtrafikken, og i denne perioden river Bane NOR sin del av brua over jernbanesporene. Ifølge prosjektleder Eirik Korsnes vil selve rivingen være unnagjort på tolv dager. Dette arbeidet vil til tider bli støyende, men Bane NOR forsøker å planlegge mest mulig av de støyende aktivitetene på dagtid, men noe støyende aktivitet vil også skje på kveld og natt.
I løpet av de fire ukene forsvinner den delen av brua som går fra heishuset ved elvebredden og fram til landkaret, som ligger ved enden av Ticon-bygget.
Sommeren 2022 begynner kommunen arbeidene på Bragernes. Strandgata forbi bybrua stenges, landkaret, murer og Honnørbrygga rives, og de forberedende arbeidene med fundamentering av ny bru starter. Et landkar forbinder brua med land på hver side av elva.
I forbindelse med stengingen av Strandgata, blir kjøremønsteret for busser og drosjer lagt om. De kjører inn på nedre del av torget fra Øvre Strandgate og ut igjen via Øvre Storgate. Strandgata blir kun stengt ved bybrua, slik at bilister fortsatt kan kjøre opp og ned St. Olavs gate. Det vil også være mulig å kjøre Nedre Strandgate fram til Magasinet og Skutebrygga.
Fra høst 2022 – våren 2024: Man starter med fundamentering av brua i elva. Det skal mudres, erosjonssikres, og det skal slås ned pæler og spunt i elva før man støper nye fundamenter til brua. I samme periode vil det peles til ny honnørbrygge og elvebreddene erosjonssikres.
Arbeidene i elva utføres på høsten og vinteren over to år. Av hensyn til laksens gytevandring kan ikke dette arbeidet gjøres om våren og sommeren. Når grunnarbeidet er gjort, begynner jobben over vann, med å bygge nytt landkar og honnørbrygge på Bragernes.
Fra påsken 2023 og fram til høsten 2025 vil det i to perioder blir arbeidet med å heve sporene forbi stasjonen rundt 40 centimeter for å hindre flomskader.
Fra sommeren 2023 til våren 2024 går Bane NOR løs på resten av brua på Strømsø, fra enden av Ticon-bygget og ned til Strømsø Torg. Her skal alt fjernes ned til samme nivå som Strømsø Torg, før et nytt landkar skal bygges.
Det nye landkaret blir flyttet nærmere Strømsø Torg, slik at det blir en stor, åpen plass under brua med et amfi som strekker seg fra torget og inn under brua.
Den nye brua får en slankere profil enn den gamle, slik at det blir luftigere under den. Profilen blir også annerledes, med en jevnere bue.
Fra høsten 2023 begynner jobben med å montere stålkonstruksjonen som skal bære Bane NORs del av bybrua og trapper ned til stasjonsområdet.
Fra starten av 2024 begynner kommunen monteringen av stålkonstruksjonen på sin del av brua. Hovedkonstruksjonen som skal bære brua er laget av stål, og gjennom året skal både stålbuer og bjelker monteres. Stålkonstruksjonene kommer i elementer med båt til Drammen, fraktet direkte til anlegget.
Når stålkonstruksjonen er ferdig, begynner jobben med å støpe selve bruplata.
I begynnelsen av 2025 begynner jobben med å montere kantbjelker og rekkverk på brua. Det skal også bygges fortau, sykkelfelt og legges asfalt og granitt. I tillegg skal det bygges en ny heis fra brua og ned til Jernbanekaia.
Krysset der bybrua og Strandgata møtes skal også gjøres ferdig.
Høsten 2025 skal bybrua stå ferdig og tas i bruk. Da begynner jobben med å fjerne den midlertidige gang- og sykkelbrua. Når denne er fjernet vil den siste delen av honnørbrygga gjort ferdig med belegning av granitt og Bane NOR vil ferdigstille kiss’n’ride området ved Ticon bygget.
På forsommeren 2026 skal Holmennokken åpnes for drammenserne igjen etter noen år som anleggsområde. Planen er at den skal settes tilbake i samme stand som før. Det kan imidlertid hende at Holmennokken blir riggområde en stund til dersom Statens vegvesen skal bygge ny Holmenbru.
Av Thore Alnes & Borgvald Moen
Dialog med utelivet
Så var det dette utelivet, da.
– Én av grunnene til at vi ikke ønsket å søke om endring i utgangspunktet, er nettopp på grunn av at uteserveringen begynner i denne perioden, sier Bakken.
– Hvordan er dialogen med serveringssteder i nærheten av byggeprosjektet?
– Vi har dialog med de nærmest berørte jevnt og trutt. Og prøver å legge til rette når vi kan det.
Hun fortsetter:
– Det er en vanskelig balansegang, fordi de har sin drift og vi har en bru vi skal bygge.
