DRAMMEN: Med en solid 3-1 seier over Aalesund på Marinelyst tok Strømsgodset tre viktige poeng etter en tøff periode med mye motgang.

Dermed har Strømsgodset vunnet 16. mai-kampen fire år på rad.

Festens midtpunkt ble 18 år gamle Iver Fossum, som for første gang scoret to mål i en eliteseriekamp. Huringen var innblandet i det meste offensivt.

- Det var veldig godt å få de målene. Jeg har bare scoret ett mål, og burde ha scoret flere, så det var godt at det løsnet litt. Jeg håper det blir mer mål fremover, sier Fossum.

I en god førsteomgang med to annulerte SIF-mål sørget Iver Fossum og Thomas Sørum for at de marineblå kunne gå til pause med en trygg tomålsledelse.

– Jeg er mest fornøyd med at vi går ut og kjører kampen fra start, og at vi klarer å holde på det tempoet vi ønsker. Det var ekstremt viktig for oss, sier SIF-trener David Nielsen etter kampen.

Da Aalesund reduserte et kvarter ut i andre omgang spredte imidlertid usikkerheten seg i Godset-laget.

– Det var en periode av kampen jeg ikke var helt fornøyd med. Vi mistet litt aggressivitet og blir litt passive, men sånn er det når du spiller tre kamper på en uke. Da vil det svinge litt opp ned, men vi klarte å skru opp tempoet igjen.

Til slutt var det 18 år gamle Fossum sørget til slutt for at drammenserne kunne starte 17. mai-feiring tidlig med sitt andre mål et drøyt kvarter før slutt.

Dermed tok Strømsgodset tre viktige poeng etter en sesonginnledning som har klubbens verste på mange år. Ifølge Nielsen har ikke kritikken påvirket spillerne.

– Det ser vi ute på banen. Vi er mottakelige for at folk er misfornøyde, men vi har en gruppe spillere som er såpass trygge på seg selv og det ser du når de leverer en kamp som det her.

LES OGSÅ: Nå må noen plukke opp hansken

Frisk Wikheim

Strømsgodset hadde god kontroll på et Aalesund-lag som ga drammenserne masse plass i mellomrommet i første omgang. Hadde hjemmelaget vært hakket mer presise og bestemte kunne det stått langt mer enn 2-0 etter de første 45 minuttene.

I innledningen brukte Godset tid på å vende seg til den våte Marienlyst-matta, mens Aalesund slo langt på Mos.

Allerede etter to minutter fikk imidlertid Strømsgodset sin første sjanse på en heading fra Thomas Sørum som Sten Grytebust klarte å slå utenfor.

Gustav Mendonca Wikheim var spesielt frisk etter suspensjonen mot Odd, og unggutten var involvert i mye av det Godset skapte av farligheter i første omgang.

Først satte Akeem Latifu nesten et Wikheim-innlegg i eget nett, før Hokksund-gutten skjøt utenfor etter å ha dratt seg inn i banen etter et drøyt kvarter.

LES OGSÅ: Følg Strømsgodset - Aalesund

Annulert mål og kjempebom

Etter 24 minutter fikk Godset sin første av fire baller i nettet i første omgang. Markkrypermålet til Lars Vilsvik ble imidlertid annullert da Sørum stod i offside foran Grytebust da skuddet gikk.

To minutter senere fikk samme Sørum ballen servert på åpent mål på én meter, men utrolig nok klarte spissen å sette ballen skyhøyt over.

Etter hvert som kampen bikket halvtimen fryktet nok mange at det skulle bli en frustrerende 16. mai-kveld for de marineblå. På ti minutter endret imidlertid alt seg.

LES OGSÅ: Nå er det snart utsolgt på Marienlyst

Ti innholdsrike minutter

Ledermålet kom etter at Aalesund-forsvaret lot Fossum og Sørum få tid i mellomrommet. Vilsvik fant sistnevnte som igjen spilte fri Fossum. Alene med Grytebust gjorde han ingen feil og trillet Godset i ledelsen.

Publikum på Marienlyst hadde knapt rukket å sette seg før Aalesund var nære på å kvittere på direkten da Leke James fikk ballen på 6-7 meter. I Godset-målet fikk Espen Bugge Pettersen hjelp av Florent Hanin som fikk ballen unna.

Deretter kom nok et annulert Godset-mål da Fossum bøyde ballen i hjørnet fra offsideposisjon.

To minutter senere ble ledelsen doblet etter at Aalesund mistet ballen på egen banehalvdel. Wikheim satte fart og spilte fri Sørum som denne gangen beholdt roen og fikk ballen i mål.

LES OGSÅ: Festklar Wikheim skal sørge for tre poeng mot AaFK

Redusering sprer nervøsitet

Etter en innholdsrik avslutning på førsteomgangen ble det roligere etter hvilen.

Godset våget ikke å gå 100 prosent inn for å drepe kampen, mens Aalesund ikke var spesielt farlige fremover.

Rett før timen var spilt fikk imidlertid de oransje redusere da Latifu smalt til med et skudd fra skrått hold. Ballen gikk innom en Godset-spiller og i Bugge Pettersens lengste hjørne.

Og det var ikke mer som skulle til for at 17. mai-stemningen ble forvandlet til nervøs neglebiting.

Først var Mos centimetre fra å sette ballen i mål etter innlegg, deretter plasserte Michael Barrantes et frispark i nettveggen.

LES OGSÅ: – Vi kommer ikke til å vinne gull, det kan alle se

Fossum gjør sitt andre

Men en 18-åring fra Hurum skulle redde fotballens nasjonaldag som står så høyt i Drammen.

På en kontring mottok han ballen fra Sørum, danset litt tango med Edvard Skagestad i boksen, før han trillet ballen i lengste hjørne med venstrebeinet.

Dermed forsvant usikkerheten og kampen ebbet ut i en 3-1 seier til Strømsgodset.

LES OGSÅ: Fossum savnet kameraten på banen