Gå til sidens hovedinnhold

Fotballforbundets nye plan: Eliteserien starter opp 8. mai

Eliteserien får ny premieredato for tredje gang. Norges Fotballforbund satser på å rulle i gang sesongen helgen 8. og 9. mai.

I tillegg er starten på 1. divisjon flyttet til 15. mai, mens 2. divisjon går i gang 5.-6. juni. På kvinnesiden blir Toppserien og 1. divisjon utsatt til 22.-23. mai.

Planen forutsetter at smitteutviklingen i samfunnet går rett vei. Fotballen ble nylig forespeilet fra myndighetshold at lag kan få spille treningskamper igjen fra midten av april.

Opprinnelig skulle seriefotballen på herresiden ha første avspark 2. påskedag, men koronasituasjonen og forbud mot kamper tvang NFF til å utsette åpningen til første helgen i mai.

Senere har også det vist seg å bli for tidlig. Den nye datoen er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og kulturminister Abid Rajas (V) ambisjoner. Myndighetene har åpnet for å gi grønt lys så lenge smittesituasjonen tillater det.

Snart gode nyheter?

En endelig avklaring vil tidligst komme i midten av neste uke. Da skal statsminister Erna Solberg (H) etter planen til Stortinget for å legge fram en større gjenåpningsplan.

Men klarsignalet for toppfotballen kan også komme til å drøye. Helsedirektoratet har anbefalt at seriekamper først bør bli vurdert i uke 18 etter en periode med tillatte treningskamper. Det vil si samme uke som NFF har lagt opp til sesongstart.

I den nye oversikten har NFF tatt med 2. divisjon for menn selv om myndighetene hittil kun har åpnet døra for de to øverste divisjonene på kvinne- og herresiden.

– Vi håper at smittesituasjonen de neste ukene er positiv, slik at også 2. divisjon kommer i gang som planlagt, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i en pressemelding.

Ulikt

Det har vært store forskjeller på toppklubbenes treningshverdag de siste ukene. Der lag som Rosenborg, Brann og Viking har kunnet trene som vanlig, er klubber i Viken og enkelte andre regioner fortsatt rammet av forbudet mot fellestreninger.

I alt er ni klubber i Eliteserien og tre i 1. divisjon menn er underlagt en slik nekt. Regjerende seriemester Bodø/Glimt har kommet seg unna problemene ved å være på treningsleir i Spania.

NFF opplyser at spilleplanen for de ti første rundene i Eliteserien vil bli presentert torsdag. De resterende rundene og oppdaterte terminlister for de øvrige turneringene vil bli lagt ut uken etter påske.

– På grunn av nedstenginger og ulike regler, lager vi nytt oppsett for de tre første rundene. Lagene som har vært nedstengt skal møte hverandre, bekrefter konkurransedirektør Nils Fisketjønn overfor NTB.

(©NTB)

Fakta om utsettelser og utfordringer i toppfotballen

Tidslinje over utfordringene toppfotballen hittil har hatt i sesongoppkjøringen:

* 18. januar: Statsminister Erna Solberg (H) anbefaler full stans i alt seriespill i toppidretten. Nekten blir innført umiddelbart, men treningskamper er fortsatt lov.

* 20. januar: Terminlistene for toppfotballen blir presentert. Toppserien og 1. divisjon kvinner er først med oppstart 20. mars. Deretter følger herrene med Eliteserien (5/4), 1. divisjon (6/4) og 2. divisjon (9/4).

* 19. februar: Helsedirektoratet vil stramme inn og forby treningskamper. Regjeringen tar anbefalingen til følge. Tiltaket er svært inngripende i klubbenes sesongoppkjøring.

* 22. februar: Kvinnenes to øverste divisjoner utsetter seriestarten. Årsaken er forbudet mot treningskamper. NFF og Toppfotball Kvinner sier en sesongoppkjøring må være medisinsk forsvarlig.

* 25. februar: Bodø/Glimt reiser til Spania for å kunne spille treningskamper. Fjorårets seriemestere får kritikk fra enkelte ligarivaler. Reisen gjør at klubben ikke blir rammet av treningsforbudet når Bodø i mars stenger ned.

* 3. mars: Idretten er i møte med Erna Solberg, men får ingen løfter om snarlige lettelser.

* 11. mars: Nye premieredatoer for toppfotballen er klare. Alt flyttes til første helgen i mai.

* 15. mars: Viken-regionen stenger ned og plasseres under regjeringens strengeste tiltaksnivå (5A). Det betyr full stopp på alle fellestreninger for fylkets toppklubber. I Eliteserien rammet det Lillestrøm, Mjøndalen, Sarpsborg, Stabæk og Strømsgodset, mens det går utover Kolbotn, LSK Kvinner og Stabæk i Toppserien.

* 16. mars: Sandefjord får også treningsnekt etter at kommunen innfører samme tiltaksnivå som i Viken.

* 17. mars: Flere kommuner på Haugalandet slutter seg til tiltaksnivået. Dermed må også FK Haugesund og Avaldsnes kutte ut alle fellestreninger.

* 19. mars: Odd kommer på lista over klubber med treningsforbud når Grenlands-området stenger ned.

* 24. mars: Kulturminister Abid Raja (V) lanserer en ambisjon om å få i gang treningskampene fra midten av april og seriestart i uke 18 (3.-9. mai).

* 25. mars: Helsedirektoratet støtter Rajas plan i sin nyeste vurdering, men understreker at smittesituasjonen vil være avgjørende.

* 31. mars: NFF presenterer ny plan for seriefotballen. Oppstarten i Eliteserien settes til helgen 8.–9. mai, mens 1. divisjon flyttes til 15. mai. For 2. divisjon er 5.–6. juni satt av, og Toppserien og 1. divisjon kvinner er planlagt å rulle i gang 22.–23. mai.

Kommentarer til denne saken