(Røyken og Hurums Avis)

Han har tidligere stått fram og fortalt sin historie i Drammens Tidende om den dramatiske hendelsen som skjedde på YX ved Klokkarstua i sommer.

Les også: Edgar lurte på om busstoppet var relatert til familienavnet – nå har han fått svar

Frank var på sykkeltur, og var på vei hjem fra hytta da han fikk hjertestans på bensinstasjonen. Heldigvis var det folk rundt ham som satte i gang med livreddende førstehjelp før han ble hastet til sykehus. Selv husket han ingenting før ektefellen Anne sto over ham på Rikshospitalet.

En av legene fortalte han at han hadde hatt griseflaks som overlevde.

På gråten

Onsdag møtte han to av de tre som satt i gang redningen på rådhuset i Asker. Frank er dypt takknemlig for å endelig møte dem som reddet livet hans.

Han forteller at det går veldig bra med ham i dag, men er nesten på gråten da han leser opp takken han har skrevet på forhånd.

– Dette er veldig stort for meg. Jeg omtaler dere som mine helter. Å få treffe dere, samles, og ikke minst bidra til å gi dere en heder og oppmerksomhet dere fortjener, har jeg sett fram til lenge. Det ble veldig tydelig for meg at min takknemlighet ikke var nok for den innsatsen dere har gjort. Anne (kone, journ.anm.) hjalp meg, og det var noe som het Carnegies Heltefond, men her måtte man ha risikert eget liv for å bli vurdert, sier Frank, og fortsetter;

– Dere har gitt meg et nytt liv og en framtid. Mandag 12. juli klokken 14.23 er for alltid støpt fast for meg. Da kom telefonen til alarmsentralen. Jeg har høstet av det aller beste av helsevesenet og det norske samfunn. Dere, mennesker som tar ansvar, bilambulansen og luftambulansen, Rikshospitalet og nå her. Dere er fantastiske for meg.

– Skjønte raskt at det var alvor

Han understreker at det er er utrolig viktig under en hjertestans at forbipasserende tar ansvar og setter i gang livreddende førstehjelp.

– Jeg er dere evig takknemlig. Jeg har mye ugjort i livet, og jeg har mye å glede meg over i livet. Evig takknemlig er også Anne og hennes to gutter, mine tre barn og deres svigerbarn. Og ikke minst mitt lille barnebarn Hedvig på 13 måneder. Tusen takk, avsluttet Frank.

De som reddet Franks liv den dagen forteller om dramatiske minutter da Frank segnet om på bensinstasjonen. Ann-Kristin Halvorsen fra Svelvik forklarer at hun så Frank ligge inne på toalettet med hjelm og sykkeltøy på.

– Da er det noen minutter jeg ikke husker. Det er noen minutter der det går veldig raskt og veldig sakte samtidig. Jeg skjønte raskt at det var alvor. Det var ikke tvil om det, sier Ann-Kristin.

Den ansatte på YX ringte ambulansen mens de andre startet livredning på Frank. Even Stavnes fra Sætre jobbet på sandtaket på Verket og skulle egentlig bare en rask tur på YX for å få seg litt overtidsmat. Da han kom inn døren så han at Frank lå rett ut.

– Jeg gikk rett bort og så at han var livløs, og da kom vi fram til at vi bare måtte starte med hjertekompresjoner øyeblikkelig. Så var en på telefon med ambulansen kontinuerlig, mens de to andre satt på hver sin side og trykket på til ambulansen kom, forteller Even.

Ett støt med hjertestarter

Ambulansefolket trengte ett støt for å få i gang hjertet til Frank med hjertestarter.

– Det var veldig skremmende da det sto på. Det ligger en på gulvet det ikke er liv i, fortsetter Even.

For dem er det også godt å se at Frank har kommet seg etter hjertestansen. Alle understreker at det viktigste folk kan gjøre i en slik situasjon er å gjøre noe, uavhengig av den kunnskapen man har.

Budskapet er å fortsette med livreddende førstehjelp helt til ambulansen kommer, og at man hører på det AMK forklarer hvis man er usikker.

– Det er veldig godt å se Frank her i dag. Et par dager etterpå fikk jeg en e-post om at Frank var i live. Jeg forsto det slik at han hadde hatt veldig flaks, sier Even.