Gå til sidens hovedinnhold

Fremtiden i vårt norske politiske landskap er etter min mening ikke to store partier, men tvert imot flere små med klare politiske mål.

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Var det virkelig et lokalvalg vi avga stemmer til mandag 9. september? Når en fulgte valgsendingene både før, under og etter valget, tror jeg de fleste satt igjen med følelsen av at dette i realiteten var et valg der vi ga uttrykk for vår misnøye og anerkjennelse til hva partiene har utrettet nasjonalt de to siste årene.

På tv så vi nesten ikke andre enn alvorlige stortingspolitikere som måtte forsvare sine tvangssammenslåinger av fylkene i nord, misfosteret Viken, en mildt sagt upopulær politireform og bompenger i grell kontrast til milliardformuen til oljefondet. Dessverre må vi bare erkjenne at politikerne som har sittet for lenge etter hvert har en tendens til å miste kontakten med livet til vanlige mennesker, som må leve et vanlig liv med normale inntekter og utgifter.

Les også

Nærmer seg enighet om den politiske plattformen: – Nå har vi et utkast

Vinnerne i årets kommunevalg var de jordnære lederne for de partiene og listene som så og ville gjøre noe med hverdagen til de mange som ønsket å stoppe galskapen, og gjøre noe med de problemene som styringskåte stortingspolitikere har påført samfunnet. Velgerne på venstresiden mente Arbeiderpartiet har mistet sin sosialistiske troverdighet. Miljøforkjemperne reagerte på samme måte over tausheten til regjeringspartiet Venstre og SVs unnfallenhet i den globale miljøkrisen, som Fremskrittspartiet nærmest benekter at eksisterer.

Les også

Med Senterpartiet blir det mer brems enn reform. Og det er vel hele poenget

Fremskrittspartiet lovet å fjerne de fleste bommene, og ble hardt straffet fordi de ikke klarte det. Miljøpartiet hadde derimot lovet å gjøre Oslo til en miljøhovedstad, og har langt på vei klart det. Senterpartiet har lovet omkamp på politireformen og tvangssammenslåingen av fylkene. Vi får se om de klarer det. Både Høyre og Arbeiderpartiet har litt for mange styringskåte teoretikere og fraksjoner innen sine rekker.

Fremtiden i vårt norske politiske landskap er etter min mening ikke to store partier, men tvert imot flere små med klare politiske mål.

Kommentarer til denne saken