Trener styrke midt i sentrum

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hva har en bandyspiller, cheerleader, poledancer og fitnessutøver til felles? De har alle funnet sin favorittreningsform i den nye parken i byen.

DEL

DRAMMEN: Sola skinner over Fjordparken i Drammen. På gressflekken utenfor Montér henger Espen Amundsen fra tærne i et par meters høyde. 17-åringen som var en lovende landslagsspiller i bandy, gikk lei sporten og begynte å trene mer akrobatisk.

Den nye egenvektstreningsparken har akkurat fått kunstgress under apparatene, der man kun bruker sin egen kroppsvekt til styrketrening. Da Drammens Tidende var til stede, var flere turgåere og folk på treningstur innom parken

– Nå har jeg fått en hel kompisgjeng interessert i dette, ti stykker. Først lurte de på hva jeg drev med og syntes det var litt teit, men nå ber de meg vise og lære dem, sier Amundsen.

LES OGSÅ: Plumbo rocket Eiker Vekst

Helt klart

Klassiske øvelser er for eksempel pushups, pullups og situps. Tufte nevner også såkalte flaggøvelser – som «human flag», som populære. I bildet under viser Hans Johnny Medrud (30) og Espen Amundsen hvordan man gjør et såkalt menneskelig flagg.

Det er liungen Lasse Tufte som fikk ideen til en egen treningspark i Drammen. Etter en diskusjon med Drammen kommune ble parken etter hvert realisert, finansiert av kommunen. Stengene ble satt opp i vinter, men det er først nå parken er helt klar til bruk.

– Denne parken brukes til egenvektstrening, altså trening med egen kroppsvekt uten ytre belastning. Det er da enten gjennom grunnleggende øvelser, eller mer kompliserte sammensatte øvelser, sier Tufte.

Har skapt et miljø

Tufte fikk ideen da han og noen kompiser gikk lei av tradisjonell styrketrening innendørs, og begynte å bruke apparatene på en litt annen måte. De fant ut at man ikke trenger en hel masse spesialutstyr for effektivt å trene styrke.

– Etter hvert ble det et miljø for det, og vi så behov for å skape en utendørs treningspark der vi kunne møtes mer naturlig og drive med denne treningsformen. Tre år senere er det satt opp 15 parker rundt omkring i landet, og vi er i dialog med 50 kommuner om nye parker, sier Tufte.

I Norge er det altså i drammensområdet egenvektstrening, eller «calisthenics», virkelig begynte å ta av. Liungen Tuft får nasjonal oppmerksomhet. Snart arrangeres også NM i treningsformen.

LES OGSÅ: Derfor ligger denne i Drammenselva

Mange muligheter

Helene Vågenes (18) fra Drammen er en av dem som aktivt har tatt i bruk parken. Hun driver blant annet med poledancing som treningsform, og trener flere ganger i uken i den nye parken.

– Det er så mange muligheter her, uten at man må betale noe. Det er mange som er villige til å lære bort nye øvelser, sier Vågenes.

Hun får støtte av Monica Ingebrigtsen (41). Fitnessutøveren, som ble mamma for fem uker siden, er tilbake i parken der hun nå trener fire ganger i uken.

– Det er en perfekt beliggenhet. Her kan man stikke innom på løpetur, om man griller eller bader, sier Ingebrigtsen.

Tufte håper nå at drammenserne begynner å ta parken ordentlig i bruk.

– Folk har sperrer i starten. Men når man får prøvd seg, skjønner man hvor gøy det er. Dette passer for alle, sier Tufte.

LES OGSÅ: Hollyhood ble årets russebuss

Artikkeltags