Gå til sidens hovedinnhold

Kokegrop!

Artikkelen er over 9 år gammel

Det er tid for bål og lam på menyen.

Her kommer et aktivitetstips som kombinerer friluftsliv, bålkos og gourmetmat. Sett av en dag i høstferien og aktiviser hele vennegjengen eller familien ute i tre-fire timer. Arbeidet belønnes med et deilig måltid, tillaget på middelaldervis.

Del på Facebook

Du kan lage en permanent kokegrop på hytta, eller i hagen hjemme. Lager du gropen ved en av DNTs 470 hytter, eller når du er ute på tur, er det viktig å tenke sporløs ferdsel. Når du forlater stedet god og mett, skal det ikke synes at du har vært der.

LES OGSÅ: Kultur på Koboltgruvene

Velg et sted med gress/torvdekke, og stikk ut stykker av torva som du tar vare på. Denne skal brukes som lokk, og for å fjerne alle spor. Grav gropen, mens andre sendes ut på jakt etter einer. Eineren legges i bløt.
Fyr opp et bål i bunnen av gropen. Bålet skal brenne i minimum en time. Lurt å ha en vakt som vifter luft ned i gropen for å få nok trekk. Når det er god fyr legges knyttnevestore steiner på bålet. Gni inn kjøttet med salt, pepper, rosmarin og timian. Pakk det inn i fire lag med folie. Du trenger flere lag for å unngå sand og jord på kjøttet.

Når bålet er brent ned ligger glør og glødende steiner i bunnen av gropen. Løft ut steinene og glørne med en spade. Legg kjøttet, og eventuelt poteter i folie, ned på en seng av einerkvister. Dekk til med et nytt lag med einerkvister. Eineren sikrer rett temperatur og avstand til de glødende steinene. Fordel de varme steinene over og rundt kjøttet.

LES OGSÅ. Blektjern - bynært turmål

Legg på torvlokket og tett så godt at det ikke ryker fra noen hull eller sprekker. Her skal kjøttet ligge i ca. 1.5 time. I mellomtiden kan du gå deg en liten tur. Når du kommer tilbake blir det spennende. Ta av torvlokket og plukk ut steiner og einer. Lurt å ha på skinnhansker.

Ta av to lag med folie, stikke hull i enden og tappe ut skyen som brukes i en god saus. Pass på så du unngår å få sand og jord på kjøttet når du pakker opp. Lykke til og god appetitt!

SE VIDEO:

DETTE SKJER:

Søndag 2. oktober: Klart det går. Tur fra Ormåsen til Junger for bevegelseshemmede og deres venner og familie. Turen går på grusveier som er framkommelige for deg som har problemer med å bevege deg i skog og mark – også rullestolbrukere.
Oppmøte kl. 12 på parkeringsplassen ved Ormåsen skole. Turen varer ca. til kl. 16.

Hovinkoia i Holleia. Barnas Turlag Modum inviterer til sin aller første tur.
Her kan du fiske, padle kano, leke og ha det gøy sammen med andre barnefamilier. Vi møtes ved Hovinkoia i Holleia, så hit må du komme deg selv. Man kan kjøre bil (vi merker veien fra Tyristrand) eller sykle til nordenden av Svartvatna, herfra er det drøyt fem minutter å gå på blåmerket sti til hytta. For de med større barn som vil gå hele veien er raskeste atkomst fra Tyristrand, 2,5 times gange fra riksveien. Se www.ut.no for kart. Ta med redningsvester, fiskeutstyr, en vedpinne, bålmat og klær etter vær. Fra 11.00-14.00. Turleder for dagen er Jørn Are Longfjeld

Onsdag 5. oktober: Trilletur. Ballklubbhytta fra Landfalltjern. Oppmøte kl. 11.00 på parkeringen ved badeplassen på Landfalltjern. Herfra går vi mot Tverken og så spaserveien ned om Ballklubbhytta og tilbake. På hytta ønsker den trivelige dugnadsgjengen velkommen. Ta med niste og termos.

LES FLERE SAKER OM FRILUFTSLIV

Kommentarer til denne saken