Tur i trolske omgivelser

Drømmedag i eventyrskogen.

Drømmedag i eventyrskogen.

Av og
Artikkelen er over 7 år gammel

Turen krever litt logistikk, men du får til gjengjeld en flott tur gjennom Finnemarka.

DEL

Lier/Drammen: Turen starter på Eiksetra turisthytte. Målet er Kanada i Lier som ligger ca. 200 meter lavere enn Eiksetra. Det vil si at turen har mer nedoverbakker enn oppoverbakker, noe som er en motivasjon i seg selv.

Fra Eiksetra tar du mot Solvang. Rett før du kommer til Solvang, tar du inn til venstre. Deretter følger du løypa rett fram et stykke og så ned en bakke. Da står du i et kryss ca. på høyde med Garsjø.

Ta til høyre, kryss over brua som går over bekken fra Grunnvannet, og følg skiløypa inn til venstre rett etter brua. Her er det skiltet til Kanada. Nå har du noen kilometer med en fin, åpen og småkupert løype som går forbi Leangen og Lelangplassen. Alle som har gått Hauern-traseen, vet at det nå venter deg både en morsom, og en til dels heftig nedkjøring til Fløyten.

Godt skiltet

Videre mot Saga er det relativt flatt, og godt skiltet i de få kryssene vi kommer til. Saga er opprinnelig en gammel finnebosetning, men i dag er det ingen som bor der fast. Under Hauern tenner DOT bål og serverer kaffe og saft. Så dette er et fint sted å raste underveis.

Fra Saga og til du begynner nedkjøringen mot Kanada er det ca. seks kilometer. Det er litt stigning opp langs Sneisebekken før det går ganske flatt langs Sneisene, som er flere små vann som ligger på rekke og rad. På dette strekket er det bare å skli og holde jevnt tempo.

Snart kommer man til krysset der man tar ned til høyre mot Kanada. Herfra og ned er det nesten bare utforkjøring. De siste ni kilometerne går derfor fort, og det kan lønne seg å ploge. God tur.

Turbeskrivelse:

Start Eiksetra i Lier. Mål Kanada i Lier. For å komme til Eiksetra fra Drammen, følg skilt mot Egge fra Lierbyen. Ca 1,5 km etter Egge skole tar du av til venstre. Godt skiltet. For å komme til Kanada fra Drammen, følg skilt mot Egge fra Lierbyen. Følg hovedveien mot Sylling. Du passerer Sjåstad og Gifstad og nedkjøringen til Tronstad. Parkeringen på venstre hånd rett før brua over Solbergelva.

Turen krever litt logistikk siden det er start og mål på forskjellige steder. Noen forslag:

Alternativ 1. Få noen til å kjøre deg til Eiksetra da det går buss fra Kanada (Nettbuss rute 06–113 Sylling-Sjåstad-Lierbyen-Drammen).

Alternativ 2. Kjøre til Eiksetra og sette av alle, bortsett fra sjåføren. Sjåføren kjører til Kanada og går motsatt vei. Da vil dere sannsynligvis møtes et sted langs Sneisene.

Alternativ 3. Kjør til Eiksetra og parkere der. Avtal med noen om å bli hentet på Kanada og kjørt opp til Eiksetra for å hente bilen.

Mer info om Thorleif Haug skifestival: Se www.hauern.no

Kommende friluftsturer i distriktet:

Onsdag 27. januar er det klart for årets første kveldstur med Fjellsportgruppa i DOT. Onsdagsturene er den siste onsdagen i måneden. For oppmøte tid og sted: Se www.dotf.no.


Kajakk/padling:
Onsdag 27. januar er det onsdagspadling fra Gyldenløve kajakk klubb om forholdene tillater det. Se www.dotf.no under kajakklubben.

Flere turtips:

Turtips for småbarnsfamilier

Kjekstadmarka for alle

Oppvarming i Finnemarka

Alle veier leder til Tverken

Har du flere turtips? Fortell om dine opplevelser i kommentarfeltet under.

Artikkeltags