Overrasket over Frivillighetsprisen 2018: – Tenker ikke at noen legger merke til jobben vi gjør

OVERRASKET: Drammen Sanitetsforening, her med Marit Bjørnstad Carlsen (f.v), Helene Amalie Meyer, Helene Gjevik og Bente Bostrøm, trodde ikke de kom til å vinne. Her med ordfører Tore Opdal Hansen.

OVERRASKET: Drammen Sanitetsforening, her med Marit Bjørnstad Carlsen (f.v), Helene Amalie Meyer, Helene Gjevik og Bente Bostrøm, trodde ikke de kom til å vinne. Her med ordfører Tore Opdal Hansen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den 122 år gamle organisasjonen kunne slippe jubelen løs etter å ha blitt utnevnt som vinner av frivillighetsprisen i Drammen kommune.

DEL

DRAMMEN: FNs internasjonale frivillighetsdag ble feiret med brask og bram flere steder i landet i går. Frivillighetsdagen gir oss en mulighet til å hylle alle de som jobber for andre – som regel uten å tjene en eneste krone på det selv.

I år fikk Drammen kommune 32 gode forslag om frivillige og frivillighetsorganisasjoner som burde vinne årets «Frivillighetspris», som de så samlet til ni finalister.

Blant disse var det altså Drammen Sanitetsforening som trakk det lengste strået og kunne juble for heder, ære, kunstverk og blomster.

– Det var kjempegøy. Vi trodde ikke vi skulle vinne, så da vi skjønte det ble oss var det veldig stas. Det gir inspirasjon, sier Marit Bjørnstad Carlsen i Drammen Sanitetsforening.

Les også: En av disse ni får Frivillighetsprisen 

– Mye hverdagsjobbing

Sammen med Helene Amalie Meyer, Helene Gjevik og Bente Bostrøm var Carlsen til stede i Rådhuset i går.

Sistnevnte forteller at de ikke trodde de kom til å vinne fordi det var så mange gode kandidater.

– Og så jobber vi jevnt og trutt og tenker nesten ikke at det er noen som legger merke til det. Det er mye hverdagsjobbing, forklarer Carlsen.

For henne betyr det mye å være frivillig.

– Jeg vil være med i et samfunn og bidra med det jeg kan. Jeg er opptatt av at man kan møte enkeltpersonene og bidra med støtte, oppfølging, nettverk og samhold. Jeg håper flere vil bli med, vi trenger både unge og voksne kvinner i alle livets faser, sier hun og forteller at hun håper Frivillighetsprisen åpner for at flere vil bli frivillige.

Les også: Slutt for frivilligheten? 

– Bidrar til et varmere Drammen

Norske Kvinners Sanitetsforening ble stiftet i 1896 av Fredrikke Marie Qvam, mens Betzy Kjeldsberg tok ansvar for Drammen Sanitetsforening. Da tuberkulosen herjet i Norge i 1909 etablerte foreningen et sanatorium for dem som ble rammet av sykdommen.

Ifølge Drammen kommunes nettsider har Drammen Sanitetsforening en lang tradisjon med å mobilisere krefter og sette i verk nyttige og gode tiltak der det trengs.

– Drammen Sanitetsforening bidrar til et varmere og mer inkluderende Drammen, skriver kommunen.

I år er foreningen i ferd med å etablere «Sisterhood», et tilbud for tenåringsjenter som gir et fristed fra omverdens press og forventninger; et sted for å bygge gode relasjoner og god selvfølelse. Dette vil ha oppstart i januar 2019.

– Det er noen yngre kvinner og studenter som har sagt de kan styre dette, og nå har de vært på skolebesøk. Det har ført til at det nå er venteliste på å komme inn (i «Sisterhood», journ.anm.). Det viser at det er behov. Vi ønsker å utvide, men vi trenger frivillige til å være med, sier Carlsen.

Nominerte og jury

Disse ni var nominerte til Frivillighetsprisen 2018:

 • Kattehjelpen Drammen og omegn
 • Hanne Ødeby, Sturla IF
 • Petter Hagen, Øren Skolekorps
 • Drammen Sanitetsforening
 • Verner Ekeli, Blå Kors Drammen
 • Arne Holm, Fortidsminneforeningen
 • Egil Willy Alfsen, Speider
 • Kirkens SOS
 • Inger Marie Hunnestad

Dette var juryen:

 • Kjell Arne Hermansen, Juryleder (Bystyrekomite kultur, idrett og byliv, H)
 • Arild Østeby (Bystyrekomite kultur, idrett og byliv, Frp)
 • Sølvi Therese Brandt Bestvold (Bystyrekomite kultur, idrett og byliv, Ap)
 • Geir Skinnes (Drammen idrettssråd)
 • Hein Lindquist (Kulturforum)
 • Martine Teigen, representant for ungdomsfrivillighet
 • Liv Marit Børstad (Bymisjonen)

Les også: Skal den frivillige få sin lønn i himmelen? 

Artikkeltags