Gå til sidens hovedinnhold

Fullt kaos på glatta: – Det var helt ekstremt

Glatte veier førte til en fullstendig galimatias i utfarten til flere av byens skiløyper søndag.

DRAMMEN: Det var kaos på både Landfalltjern, ved MIF-hytta, Eggevollen og flere hundre meter lang kø i Spiralen.

Bilister på vei opp til Landfalltjern meldte søndag om kø og at flere hadde kjørt av veien. I Spiralen snudde bilister etter å ha blitt lei av å stå i kø.

– Jeg håper ikke det blir slik hver gang det er fint vær, sa Birgitte Seierstad, som skulle på aketur sammen med barna på Spiralen.

– Ekstremt

For det var veldig fint vær i drammensdistriktet søndag. Sol og snø ga et eventyrlig vinterlandskap, som gjorde at horder valfarte til marka.

Statusen på veien til Landfalltjern gjorde at politiet måtte sperre veien slik at de kunne rydde opp i kaoset og kommunen kunne strø.

Frode Vestgarden er virksomhetsleder for samferdsel, vei og park i kommunen, og har ansvar for at kommunale veier blir strødd og brøytet.

Han kaller trafikken til utfartsstedene søndag som eksepsjonell.

– Det var helt ekstremt, også sammenlignet med vanlige godt trafikkerte dager, sier han.


Grusen spinnes vekk

Vestgarden opplyser at kommunen strødde veiene til både Landfalltjern og Spiralen lørdag kveld. Kommunen måtte som nevnt strø veien på nytt utpå dagen, og enda en gang på ettermiddagen.

– Det var gode forhold på morgenen, men utover dagen ble det verre og verre. Det var da folk skulle kjøre nedover det ble verst, sier han.

Vestgarden opplyser at kommunen hadde sjekket værmeldingen på forhånd og forventet at det skulle være mye trafikk opp til utfartsstedene.

Men likevel ble det kaos. Hvorfor?

– Når biler blir stående og spinne og ikke kommer fram, spinner grusen vekk. I tillegg dyttes grusen nedover når bilene stadig må bremse nedover. Da blir grusen mer og mer borte, sier han.


Les også

Familien havnet i køkaos: – Det ble skikkelig bom

Skal ta intern runde

– Burde kommunen gjort noe annerledes for å hindre at kaoset oppsto?

– Sånn som det var i går burde det sikkert vært strødd mer. Vi skal ta en runde hos oss internt i løpet av uka og se om det er noe vi kunne gjort annerledes, sier Vestgarden.

På spørsmål om hva han tenker om at forholdene var så ille at politiet måtte stenge veien, svarer han at det var bra de gjorde det fordi det var nødvendig.

Unormalt

Vestgarden mener det er enda mer unormalt at det var såpass lang kø i Spiralen.

– Bommen ble jo flyttet nettopp for å unngå kø utenfor Spiralen. Vi vil sørge for å gå gjennom også dette og sjekke om vi kan strø mer, sier han.

På Vestskauen i Sande var det også tjukt med folk som ville på ski. Der hadde løypelaget forberedt seg godt på det meldte godværet ved å sette opp en vaktordning. Frivillige fungerte som parkeringsvakter og én hjelper ved bommen for å unngå opphoping ved flaskehalsene.

Virksomhetslederen i Drammen forteller at det ikke har vært et tema å sette inn slike vakter på utfartssteder i Drammen.

Les også

Nå blir dette mye dyrere: – Noe av det farligste man gjør