Alt lå til rette for at det skulle kunne skje. Ukers oppdemmet frustrasjon kunne endelig få sitt utløp i raseriet etter George Floyds død og møtet mellom altfor mange ble plutselig en realitet.

Det møtet ble også et potensielt møte hvor det forhatte viruset kunne finne nye verter. Nytt vertskap til neste transportetappe, nytt medium i vertens mange dråper. Atsjo, berøring av en annens mobil, altfor tett på pensjonisten som har kronglet seg inn på den overfylte bussen med nyervervet Brakar app.

Tett på læreren, på bestemor og tante Tutta med dårlig allmenntilstand.

Noen må ha misforstått og tatt kohort begrepet til nye høyder. Tusenvis faktisk.

Ungdommelig pågangsmot og manglende evne til risiko vurdering er nå en ting. Tilgi dem de som kan, de vet nødvendigvis ikke bedre. Men, og det var det store men’et denne fredagen i juni, gråstenk og flagrende gevanter var også godt representert i stimen i Oslo sentrum.

Jeg har mange tanker om makt og maktutøvelse. Mennesker må beskyttes mot makt, vi må sikres makt frie rom slik at vi kan utfolde oss fritt. George Floyd fikk ikke den beskyttelsen. Han døde ved maktens kne. Knefall av maktutøvelse, et politi etterlatt i skam, sorg og utsatt for massiv kritikk.

Les også

At det tas så lett på denne situasjonen, er på mange måter uforståelig i lys av alle formaninger om å «stay the fuck home»

Men gir det oss rett til å utøve denne demonstrative frie utfoldelsen?

I dag er det fortsatt sånn at 50 personer er grensen ved alle arrangementer og de skal holde en meters avstand. Selv om det er lite smitte i samfunnet vårt akkurat nå så kan denne situasjonen fort endre seg. Når tusenvis av mennesker møtes og ikke engang politiet har øyne for annet enn ro og orden, da ligger alle forhold til rette for smittespredning.

Jeg oppfordrer alle som deltok i dette «smitte eksperimentet» til å ha lav terskel for å holde seg hjemme, igjen, for å beskytte oss andre og å la seg teste på lav indikasjon.

Vi har forsaket 17. mai, kontakt med våre gamle, utsatt bryllup og konfirmasjoner. Nå er det demonstrantene fra Oslo-fredagen som har makt, men er det slik vi vil at den skal utøves?