Gå til sidens hovedinnhold

Gi Holmennokken til ungdommen

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

De har hatt hjemmeskole i ukevis, treningssentre og svømmehaller har vært stengt siden november, skolearrangementer, fritidsaktiviteter og idrettsstevner har blitt avlyst eller sterkt reduserte, mange har vært permittert fra deltidsjobber og, verst av alt, de har nesten ikke fått lov til å møte hverandre.

Ungdommene våre har hatt det tøft det siste året.

Dette er ikke en konkurranse over hvem som har lidd mest i pandemien. Dette er et nødrop for endelig å gi et etterlengtet tilbud til en gruppe drammensere som har falt mellom to stoler.

De er for gamle for barneaktiviteter og ikke gamle nok for voksne arrangementer med skjenking og tilhørende aldersgrense. De er ikke ønsket i boligområder og byparker fordi «de bråker» og er til sjenanse for andre, og ikke ønsket i naturområdene fordi manglende infrastruktur og tilsyn leder til forsøpling og fyll.

Ungdommer har et enormt sosialiseringsbehov og vil alltid finne steder å samle seg, selv der hvor de ikke er velkomne. De aller fleste har vært imponerende flinke til å følge gjeldende (og ofte forvirrende) retningslinjer og smittevernregler, og nå som det skimtes håp om lettelser er det på tid for kommunen å strekke ut en hånd.

Nå leser man at kommunen vurderer å «gi bort» hele Holmennokken store deler av sommeren til et privatfirma som vil selge inngangsbilletter til utefotball og øl! På vegne av ungdommene våre - det synes jeg er en skandale!

Holmennokken er et perfekt sted for ungdommene våre. De færreste har egen bil. Det er god avstand til boliger og småbarn som legger seg tidlig. Det har en perfekt beliggenhet midt i byen med sol hele dagen og vann på tre sider. Og – det er lett tilgjengelig for natteravn og forebyggende enhet som kan sørge for at alle har det bra og hygger seg i ro og orden.

Drammens Tidende etterlyste i fjor drammensere til å skrive om by- og stedsutvikling, og en gjenganger blant ungdommenes ønske var et stupetårn og et egnet samlingssted om sommeren, slik de har i Asker og Sandvika. I etterkant av det kom det inn spennende forslag fra blant andre arkitektene ved Arkitektkontoret Nils Tveit, men et slik stupetårn krever både penger og tid til utredninger.

Så hvorfor vente? Det er ingenting i veien for å jobbe med et slik prosjekt parallelt med at man iverksetter en enklere løsning nå slik at Drammen kan ha et flott tilbud klart allerede sommer 2021.

Det må kunne finnes både vilje og litt penger for å skaffe et minimum av infrastruktur:

  • Enkel sanitærbygg med skifterom, toaletter og utedusj som kan kjøpes som ferdig modul.
  • Flere piknikbord og søppeldunker (egne for engangsgriller).
  • Flytebrygge med enkelt stupetårn.
  • Strømuttak for mobillader og høyttaler.
  • Parkering for sykkel- og elsparkesykkel.
  • Enkelt kioskbygg som kan leies ut til private eller foreninger som vil selge drikke, is, pølser og snacks.

Hvis man er redd for at søppel vil flyte rundt? Opprett en sommerjobb for ungdom slik at de selv får ansvaret for å holde stedet ryddig. Sommerjobber for ungdommer er uansett mangelvare.

Istedenfor å drive våre ungdommer vekk til andre kommuner med bedre tilbud i sommer, la oss endelig tilrettelegge for dem i byens hjerte. Drammen er tross alt deres by også …

Les også

Her kan ungdom feste uten smittevernregler i sommer

Les også

Denne aldersgruppen har høyest smitte nå

Les også

Storsatsing på sommerskolen – her er kursene du kan velge mellom

Les også

Rundt 150 ungdommer samlet – flere mindreårige

Kommentarer til denne saken