Gå til sidens hovedinnhold

Ap-tillitsvalgt: – Atferden til Giske er tung å ta innover seg

Artikkelen er over 4 år gammel

– Ikke bare Giske selv, men de som har kjent til dette uten å reagere må tre til side, skriver Drammen Ap-tillitsvalgt, Dag Ingvald Ebbestad.

DRAMMEN: Ebbestad skriver på sin Facebook-side at de som bærer ansvar i saken må ta rette valg og tre til side.

– Om det omfatter Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og flere med, vil vise seg.

Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyret til møte rett over nyttår. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar.

Han ga ingen ny vurdering av Giskes situasjon i partiet og ville verken svare ja eller nei på om han har tillit til nestlederen.

LES OGSÅ: – Brukte makt gjennom å fremsette en trussel mot meg

Tungt for Ap

Ap er inne i en krevende situasjon og Ebbestad forventer at de ansvarlige henter fram sine mest uselviske sider.

– Avsløringene om maktmisbruk og utilbørlig atferd fra nestleder Trond Giske er tunge å ta inn over seg. Det er fristende å rope «korsfest, korsfest», men det er antakelig overflødig.

– Vi kan ikke tillate at det som ser ut til å være et uønsket kulturtrekk i Arbeiderpartiet får fortsette. Vi skylder alle, både kvinner og menn, unge og gamle, å ta et kompromissløst oppgjør med det som nå kommer til overflaten. Vi må gi nytt liv til de verdiene som er grunnlaget for Arbeiderpartiet, skriver Ebbestad på Facebook.

LES OGSÅ: Aftenposten: – Kolberg tok oppgjør med Giske bak lukkede dører

Drammens Tidende har vært i kontakt med Ebbestad, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Beklager sterkt

Arbeiderpartiet har sendt ut en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

Giske har også uttalt seg på sin egen Facebook-side.

– Jeg og Arbeiderpartiet har vært gjenstand for stor oppmerksomhet fra mediene de siste dagene. Jeg har uttrykt en dyp beklagelse for at jeg gjennom min atferd har påført andre mennesker ubehag og problemer. Det gjør meg vondt å høre tilbakemeldinger fra dem som har opplevd dette. Alle som varsler skal få en god og riktig behandling, skriver Giske.

 

Tidslinje over Giske-saken

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder TrondGiske den siste tiden:

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

* Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* I et opprop onsdag advarte flere profiler i Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre orienterte om saken.

Fredag kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på.

* I løpet av fredagen uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* I et intervju med Nordlys fredag ettermiddag fortalte en tidligere AUF-politiker fra Troms at Trond Giske kysset og befølte henne mot hennes vilje på 2000-tallet, da hun var 18 og 19 år gammel. Giske avviser dette og har en annen versjon av hendelsen.

Fredag kveld skriver Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun er blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

Senere samme kveld , skriver Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skriver han.

Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte rett over nyttår. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Han ga ingen ny vurdering av Giskes situasjon i partiet og ville verken svare ja eller nei på om han har tillit til nestlederen.

 

Kommentarer til denne saken