Lagene møttes også i finalen i 2018, da Spania dominerte i 2. omgang og vant 29-23. Spanjolene vant også EM i 2020 og gikk for en tredje strake finaletriumf i Budapest.

Men i finalen ble svenskene, ledet av sin trener Glenn Solberg som bor i Lier, for sterke.

– Det er helt sinnsykt. Jeg er utrolig stolt nå, sa en tydelig rørt Solberg til Viaplay etter kampen.

– Det har vært tøft. Det har vært utfordringer på mange måter, og å klare å fullføre som vi gjør, gjør meg utrolig rørt, fortsatte han.

– Det var utrolig tøft. Vi hadde problemer med å lage mål, men vi sto så bra bakover. Det har kjennetegnet oss hele turneringen. Vi kan gjøre litt feil og vi kan ha litt problemer framover, men vi står så tett og så bra bakover.

Kampen var jevn fra start til mål. Spania hadde en knepen ledelse med 13-12 til pause, etter en omgang der begge lag slet med å score.

Det ble mer målrikt etter pause. Sverige hadde føringen i flere perioder, men ledelsen ble aldri særlig stor. Ingen av finalemotstanderne ledet noen gang med mer enn to mål i løpet av hele kampen.

Felix Claar fikk en tvilsom tominutter med åtte minutter igjen å spille på stillingen 24-23 til Sverige, men Spania klarte ikke å utnytte overtallet. Ved to anledninger spilte Spania bort ballen med en mann mer, og Sverige beholdt ettmålsledelsen inntil de var fulltallige.

Stillingen var 26-26 da Sverige fikk sjumeter og kunne avgjøre finalen i siste sekund. Det gjorde Niclas Ekberg og sikret Sverige gull.

Mestvinnende

Sverige vant EM fire ganger på fem forsøk mellom 1994 og 2002. Allerede før søndagens finaleseier hadde suksessen ved årtusenskiftet gjort Sverige til tidenes mestvinnende landslag i håndball-EM.

Etter 2002 har ikke svenskene vært i nærheten av gullet utenom finalen i 2018. I forrige mesterskap i 2020, som Sverige var med på å arrangere sammen med Norge og Østerrike, ble det exit etter mellomspillet.

I årets EM klarte de som kjent å ta seg videre fra mellomspillet med nød og neppe i siste kamp, takket være 24-23-seier over Norge etter at det norske laget ledet med inntil seks mål.

Norge slo Spania i mellomspillet, men røk ut med ettmålstapet mot svenskene. Uavgjort hadde holdt til semifinleplass.

Skandinaviske medaljer

Tidligere på dagen var det bronsekamp mellom regjerende verdensmester Danmark og OL-mester Frankrike. Danskene måtte klare seg uten stjernespilleren Mikkel Hansen, som skadet seg i ankelen under semifinalen mot Spania.

Selv uten sin viktigste spiller klarte Danmark å hale i land seieren etter ekstraomganger. Stillingen var 29-29 etter ordinær tid, men i ekstraomgangene sørget Danmark for 35-32-seier.

Danmark står dermed med sju EM-medaljer totalt, mens Sverige har seks inkludert gullet søndag.

Norge står med kun sin ene bronsemedalje fra EM i 2020. Neste sjanse er i 2024, når EM arrangeres i Tyskland. Før den tid er det VM i 2023, som Norge kvalifiserte seg til med femteplassen i EM.