Gå til sidens hovedinnhold

Glitre(nde) populisme fra Høyre

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Store deler av Drammens politiske miljø satt kaffen i halsen da Høyre i formannskapsmøtet 27. april overraskende gikk imot fusjon mellom Agder Energi AS og Glitre Energi AS. Grunnen som ble brukt for «neiet» var for svak sikkerhet for at Drammen i fremtiden kom til å opprettholde negativ kontroll i det fusjonerte energiselskapet. I tillegg var Høyre i formannskapsmøtet tydelig på at de var imot vindkraft(!).

Beslutningen for å stoppe fusjonen ble kommunisert meget tydelig og etterlot ingen åpning for omkamp. Sammen med Frp og Sp ble det satt bom for fusjonen den kvelden. Der og da. Nei-et ble sågar gjentatt, befestet og utdypet i et intervju med Drammens Tidende 29. april.

Men da resten av Høyre fikk summet seg, begynte noe å skje. Pipen fikk en annen lyd, med toner av retrett. Utenfra synes det nå som om resten av partiet – og deler av andre politiske partier – forsøker å finne en måte å få Høyre «på plass» på. Det ser ut til å dreie seg om at Høyre vil stemme for energifusjonen og samtidig forklare at opptredenen i formannskapsmøtet bare var et forhandlingsutspill.

Det står i sterk kontrast til beslutningsviljen og argumentasjonen som ble brukt i det nå sagnomsuste formannskapsmøtet. Og i påfølgende og utdypende bekreftelse på fusjonsstopp i Drammens Tidende.

I løpet av et par år har Høyre i Drammen både gått imot bompenger (de torpederte byutviklingsavtalen før valget i 2019), overraskende stoppet en energifusjon og nå sågar uttalt at de er imot vindkraft.

Drammen Høyre fremstår stadig tydeligere som et opportunistisk populistisk parti. Signalene de har sendt de siste to årene har rommet både Folkeaksjonen Nei til Bompenger og (nå) vindprotestforeningen Motvind. Det må fremstå som drøy kost for mange Høyrefolk.

Det er neppe denne populismen andre deler av partiet ønsker å være bekjent av. Toneangivende deler av Drammen Høyre synes å passe bedre inn hos mer populistiske konkurrerende partier. Der de trolig vil bli tatt imot med åpne armer.

Det mest ufine i fusjonssaken er likevel hvordan Høyre nå opptrer som eier. Eierstyringen de utviser herjer med både et profesjonelt styre i Glitre og selskapets administrasjon.

Høyre har hatt som politikk at selskapene kommunen eier, skal ha et profesjonelt styre. Det ser de ut til å gi blaffen i her. I snuoperasjonen som nå foregår hiver de både styret og en dyktig konsernledelse «under bussen» for å redde eget skinn. Styret og konsernledelsen blir beskyldt for å ha informert mangelfullt. Over lang tid. Pekeleken ser ut til å herje Høyre for å få egen skute på rett kjøl. Det fremstår direkte grisete og fremstår som uansvarlig eierskap.

Kuvendingen som nå ser ut til å foregå i Høyre, synes like mye tilpasset å redde skinnet til partiets representant i formannskapet, som den virker å skulle redde fusjonen mellom kraftselskapene.

Hva var den egentlige bakgrunnen for Høyres nei? Ble det hele iscenesatt som en byttehandel? Var avtalen med Sp at de nærmes ville «bytte side» i drammenspolitikken dersom Høyre stemte med dem og stoppet fusjonen? En deal som kunne gitt et maktskifte i andre viktige saker i kommunen? For oss utenfra er det ikke så godt å si, men nærliggende å tro.

Drammen Høyre synes å være villig til å gjøre mye for å stoppe en eventuell velgerlekkasje til mer populistiske partier som FNB, Sp og Frp.

Først torpederte de byutviklingsavtalen. Nå er det energifusjonen. Med et uforståelig nei til vindkraft på lasset. Hva blir det neste?

Det er ikke godt å si, annet enn at det er en reell fare for at Drammen Høyre er på god vei til å miste seg selv.

Les også:

Les også

Glitre-fusjonen: Det må være kraft i Drammens eierskap

Les også

Glitre-fusjonen utsatt: – Fredrik Haaning er politisk kastrert av sin leder

Les også

Glitre-fusjonen: – Vi må bare be til Gud om at det går bra

Les også

Fredrik Haaning slår tilbake: – Kritikken er fullstendig skivebom

Kommentarer til denne saken