Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Tiden ser heldigvis ut til å ha jobbet for det rivningstruede 60-tallskulturminnet på Torgeir Vraas plass.
Globusgården har i løpet av de siste årenes stygt-pent-debatt rukket å gjenvinne sin ikoniske status fordi stadig flere drammensere begynner å se verdien av selve bygget, men også av å ta vare på ting istedet for å rive. Vi har også sett flere eksempler på at i utgangspunktet slitne og falleferdige bygg med noen grep kan bli både vakre og attraktive igjen.
Det handler om å se potensialet i Globusgården. At den med en liten ansiktsløftning faktisk kan bli «great again» – en stolthet og viktig identitetsmarkør for Strømsø, slik tårnbygningene er det for Bragernes.
Også byggets unike beliggenhet – rett ved en av landets største kollektivknutepunkt – gir enorme muligheter for liv og aktiviteter vi ellers må til andre byer for å oppleve. Bare det å fylle hullene i Globusgården med kafeer som Backstube og Sweetella har vist at det er håp. Eierne burde i det hele tatt åpnet opp for enda flere, for eksempel kulturaktører og andre som trenger billige lokaler, slik at det skapes mer innhold og liv i lokalene. Det ville vært vinn-vinn for alle. Og forhåpentligvis en forsmak på det som kommer.
For nøyaktig et år siden publiserte Drammens Tidende en spørreundersøkelse som viste at halvpartenav de 500 spurte ønsket at Globusgården bør bestå.
Drammens Tidende har også tatt til orde for dette på lederplass:

Lytt på folkeviljen: La Globusgården stå
Da eierne av Globusgården og de andre eiendommene rundt Strømsø torg inviterte elever ved Drammen videregående i fjor høst med på et fremtidsverksted, viste det seg at også flertallet av de unge vil bevare det sennepsgule bygget, og gjerne fylle det med alt fra bowling og kino til kjente merkevarebutikker.
Ungdommene var også samstemte i at det må bli grønnere og mer byliv i og rundt Strømsø torg.
Disse signalene ser nå ut til å ha blitt lyttet til. Mandag slapp nemlig eiendomsutviklingsselskapet Strømsø United nyheten – foran de samme ungdommene – om at de ikke kommer til å foreslå riving av Globusgården.
Uten elevenes tydelige innspill, kunne utfallet ha blitt et helt annet, ifølge miljø- og områdeutvikling i eiendomsutviklingsselskapet Strømsø United, Amund Drønen Ringdal.
Slik sett fortjener selskapet applaus for den modningsprosessen de har gjennomgått, etter sterk påvirkning fra ungdom, politikere og andre Strømsø-patrioter. De startet tross alt med tanken om å jevne Globusgården med jorda, slik Drammens Tidende avslørte for et drøyt år siden.

DT avslører: Gigantplaner for Strømsø sentrum – Globusgården kan bli revet
Ifølge Ringdal kan prosessen med å utvikle Globusgården gå raskt. Politisk ligger det neppe så mange hindringer i veien for at det skal skje nå som bevaringsspørsmålet ser ut til å være ryddet av veien. At bygget kan få en etasje ekstra er en liten pris å betale for å bevare et kulturminne, samtidig som det bør være grenser for hvor mye av det karakteristiske eksteriøret det skal være mulig å tukle med. Her kan det nok være smart av fagfolk innen kulturminnevern å følge godt med.
Samtidig står det andre og større utfordringer i kø når det gjelder tomtene som Strømsø United eier og vil utvikle på Strømsø. For hvis selskapet viser seg greie og bevarer Globusgården, hva kan de få igjen i byggehøyder på resten av området? Det er her den politiske debatten vil stå fremover, slik Strømsø United signaliserte overfor Drammens Tidende i fjor.

Vil bygge flere høyhus for å redde Globusgården
For resten bør være den enkleste ting i verden å si ja til nå. Både sennepsgule glassplater, mer byliv og grønne oaser.