Lag rykker opp hvert år, og hva er det som gjør det så spesielt at Strømsgodsets damelag rykket opp? Det er allerede klubber i distriktet som er godt etablert i 3. divisjon.

Dette opprykket isolert sett er ikke så spesielt, men på sikt kan vi håpe at dette opprykket kan være en stimuli for jente- og kvinnefotballen i Drammen og omegn.

Etter at gamle Liungen ble borte fra kvinnefotballen, har flere lokale klubber hatt sine satsingsprosjekter. Ingen av disse har lyktes med å komme opp til toppen av norsk kvinnefotball.

Når Godset nå prøver så er det med en annen tyngde og posisjon, noe som gjør at klubben har en større mulighet til å lykkes enn tidligere forsøk. Klubben har en stor og sterk posisjon i norsk fotball, med alt av hva dette innebærer. Klubben har blant annet en sentral sponsor, som er meget opptatt av at jentene skal ha like muligheter som guttene til å dyrke sin idrett.

Dette budskapet, sammen med at klubben har en posisjon i Drammen som gjør at drammenserne føler et fellesskap i og samhørighet til klubben. Når laget nå rykket opp er det kun med lokale unge spillere, og vi som er tett på laget får stadig spørsmål som «hvordan går det med skioldjentene i klubben?» «Hvor mange konnerudjenter har dere nå?»

Det tyder på at flere føler eierskap til laget, og det er nettopp dette som er viktig. Laget består av spillere fra mange andre lokale lag, og hver klubb bør føle at de har bidratt til dette. Strømsgodset er helt avhengig av at klubber som Skiold, DBK, Glassverket og Konnerud og alle andre fortsetter sitt gode arbeid og utvikler gode jentespillere. Derfor har det vært viktig for klubben å besøke lokale lag med sine A-lagsspillere, og klubben ønsker å fortsette med å invitere ekstra motiverte unge jenter inn på enkelttreninger. Dette for å stimulere lag og enkeltspillere til ytterligere satsing.

Drammen har vært på etterskudd i forhold til en del andre byer med å få etablert et topplag. Hvis man ser på landets ti største byer så er det kun i Drammen hvor det høyeste plasserte kvinnelaget er i tredjedivisjon. Opprykket er derfor virkelig etterlengtet, slik at unge jenter fra Drammen skal få «like muligheter», som et av klubbens bærekraftmålt tilsier. Tenk om byen om en stund kan ha tilbud i flere ulike divisjoner, og at både de aller beste og de nest beste kan ha sine klubber å spille for.

At storklubbene på herresiden nå ønsker å utvikle topplag innen kvinnefotball er et tydelig trekk i Norge, og i Europa forøvrig. De fleste tippeligaklubbene varsler nå om storsatsing på damesiden. Rosenborg kvinner er et godt eksempel på dette. Og når vi ser på de virkelig store klubben i Europa så finner du dem alle.

I Champions League i år konkurrerer klubber som Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Juventus, PSG og Bayern München. Alle disse med etablerte topplag både på herre- og kvinnesiden. Et interessant faktum er også at mange av disse har flere norske spillere i sine tropper.

Tilbake til opprykket til Godset-jentene.

Håpet er altså at dette opprykket bare er en start på en klatring oppover i seriesystemet for klubben, og en ytterligere inspirasjon for distriktet. Veien er ekstra lang i og med at klubben ikke kan ta over et etablert topplag slik som Rosenborg gjorde da de tok over Trondheims Ørn i toppserien.

Veien er lang, men også smal, da Godset ikke er alene om å ønske seg oppover i systemet. flere ressurssterke klubber har planer om det samme. Målet må være at klubben kan ha et lag både i Tippeligaen og i Toppserien, slik at både gutter og jenter kan ha den samme drømmen og de samme mulighetene.

For mange av disse ungdommene er drømmen den samme uansett kjønn, nemlig det å entre Marienlyst stadion mens hymnen «Vi er Godset fra Drammen» runger over fullsatte tribuner.

LES OGSÅ: