Mounir er ikke helt som andre fotballspillere

Mounir Hamoud hadde ikke planer om å gro skjegg, men så ble det bare slik. Nå er det blitt Godset-backens varemerke, og han har ingen planer om å barbere det bort – uansett hvor mye lagkameratene anmoder.

Mounir Hamoud hadde ikke planer om å gro skjegg, men så ble det bare slik. Nå er det blitt Godset-backens varemerke, og han har ingen planer om å barbere det bort – uansett hvor mye lagkameratene anmoder. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Islam gir Mounir Hamoud (28) en mening med livet. Det gjør ikke dyre biler, merkeklær og TV-serier.

DEL

DRAMMEN: Hvem er egentlig denne kortvokste Godset-backen med det lange skjegget? Har du også lurt på det?

Mounir Hamoud kom til klubben for halvannet år siden, men han har ikke akkurat preget spaltene i Drammens Tidende etterpå.

Sist helg scoret norsk-marokkaneren sitt første mål for Godset. Derfor synes vi det var på høy tid å komme under huden på en kar som fremstår både litt mystisk og beskjeden.

Mounir Hamoud liker seg best i bakgrunnen. Han trenger ikke oppmerksomheten. Og han vet at han er litt annerledes enn den typiske fotballspilleren her til lands. Mounir måtte overtales til å stille opp på dette intervjuet.

Norsk kone

Mounir Hamoud er oppvokst i en liten landsby i det nordlige Marokko. I 1998 flyttet 13 år gamle Mounir og familien til Norge, nærmere bestemt Drammen. Etter et halvt år i en leilighet på Bragernes, fikk de en mer stabil bosituasjon på Romsås i Oslo. Der har foreldrene hans fremdeles base.

Mounir bor på Ammerud i Groruddalen sammen med sin kone fra Bergen og deres tre barn på to, fire og seks år. Han fant sin utkårede på Norsk Toppidrettsgymnas, og de har holdt sammen siden.

Mounir og kona har bestemt at barna skal oppdras tospråklig. Dermed praktiseres både norsk og arabisk hjemme hos familien Hamoud. Mounirs kone behersker også arabisk etter å ha studert språket i Egypt.

– Det sies at barn får et bedre ordforråd av å snakke to språk, sier Mounir. Selv lærte han norsk i løpet av noen få år. Mounir kom seg raskt inn i fotballmiljøet, noe som ble en viktig del av integreringen.

– Jeg var ikke så mye sammen med andre marokkanere og ble tvunget til å lære språket raskere.

Beholder skjegget

Mounir Hamoud begynte med organisert fotball først som 14-åring. Hjemme i Marokko spilte han mest med vennene i gata, på fortauet og grusbaner. Det fantes ikke noe lag i landsbyen der han bodde.

– Jeg hadde ikke planer om å spille. Men jeg var med på skolelaget, og der var det noen som spurte om jeg ville være med på trening i Skeid.

Bare fem år senere debuterte Mounir Hamoud for Lyn i Tippeligaen. Deretter dro han til Bodø/Glimt og etter seks sesonger på Aspmyra returnerte han til Østlandet med antydning til nordlandsdialekt.

Den er borte nå – men det er ikke skjegget, selve varemerket til Mounir Hamoud.

– Skjegget blir. Jeg blir mobbet for det, men det blir, gliser han.

– Hva sier lagkameratene dine?

– Gutta sier stuss.

– Og da svarer du med å stusse håret i stedet?

– Helt riktig. Jeg stusser. Da må de være fornøyd.

I garderoben prater Godset-spillerne gjerne om dyre biler, mote, klokker, tatoveringer og TV-serier. Da ramler Mounir fort av lasset.

– Gutta er opptatt av bil. Men for meg er bil et fremkomstmiddel. Jeg klarer ikke å sette meg inn i disse motorkreftene, sier han og rister på hodet.

VIDEO: Gjorde som Solskjær sa

Leser på arabisk

For øyeblikket har ikke Mounir et kjøretøy – eller fremkomstmiddel om du vil. Hans forrige bil var en Mitsubishi Lancer 2005-modell. Nå er trebarnsfaren på utkikk etter en brukt stasjonsvogn, men han vil ikke ofre mye tid og penger på det.

– Jeg har null peiling på bil og tekniske ting som data og alt det der. Ikke merkeklær heller. Det er bare slitsomt. Huff! Jeg tar det jeg finner i skapet.

Mounir leser bøker – primært på arabisk. TV ser han ikke på.

– Men du har TV hjemme?

– Det snakker vi ikke om, smiler Mounir lurt.

Han leser aviser på nettet – og ser nyhetene på mobilen Men først etter at kona har hjulpet ham med å laste ned riktige applikasjoner.

– Filmer og sånn som gutta snakker om i garderoben. Da forstår jeg ingenting. Jeg kjenner ikke til noen skuespillere.

– Synes du vi lever i et materialistisk samfunn?

– Folk finner gleder i ulike ting. Sånn er det bare. Men jeg finner slit i de greiene der.

Troen er blitt sterkere

Mounir Hamoud praktiserer den islamske tro. Fem ganger om dagen vender han seg mot Mekka og ber. Den første bønnen er fra morgengry til soloppgang. På visse tider av året må Mounir stå opp og be fra klokken 4.30 til 6.00, før han legger seg igjen. Fredagsbønnen gjør han av og til unna i Drammen etter trening.

– Jeg var faktisk ikke så sterkt troende da jeg var yngre.

– Hva med foreldrene dine?

– De tror, men er ikke så praktiserende. Kanskje moren min. Det er vanskelig å forklare det der, sier han.

– Er det en spesiell grunn til at du er blitt så religiøs?

– For meg er det helt naturlig. Det gir meg en mening med livet.

Hjemme går Mounir gjerne rundt med hvit kjortel og kalott. Han kler seg også slik når han ber fredagsbønn i den lokale moskeen. Men ingen får noen gang se Mounir iført dette antrekket på Marienlyst.

– Da kommer jeg til å få kommentarer resten av den tiden jeg er i klubben, smiler han.

VIDEO: Knuste seriemesteren

Nyter oppturen

Som alle andre muslimer praktiserer Mounir Hamoud også Ramadan – den islamske fastemåneden. For ham er det blitt en vanesak, selv om fastingen ikke akkurat er forenlig med å spille fotball på toppnivå.

– Det er tøft i starten, men så kommer man inn i en sirkel. Det er utrolig hva menneskets kropp klarer, sier han.

Mounir trives utmerket i Godset-miljøet, og er ikke så stille som mange tror. Han byr på seg selv når han blir trygg på menneskene rundt seg.

– Det er morsomme gutter i Godset. Vi er en flott gjeng her, sier 28-åringen.

Han ser tilbake på halvannet svært minnerike år i klubben.

– Det har vært veldig gøy. Oppturen, sølvet, fansen, støtten. Og så har jeg lært veldig mye. Om kulturen, hvordan man bygger et lag, en bedrift og langvarig suksess.

Andre saker om Mounir:


 

Artikkeltags