Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal Nielsen opp til eksamen

Artikkelen er over 6 år gammel

David Nielsen (38) ble aldri stresset da det stormet rundt ham i fjor.

LA MANGA: – Hvis jeg blir elsket den siste dagen i Strømsgodset fremfor den første dagen, har jeg oppnådd hva jeg vil.
Godsets hovedtrener sitter på en fiskerestaurant i Cabo de Palos, akkurat ved inngangen til La Manga Strip. Han skuer ut over Middelhavet og ser de høye bølgene slå inn mot havnen. David Nielsen har levd med sterk vind i kastene gjennom hele sitt voksne fotball-liv.

Dansken er blitt herdet. Tøff i trynet, for å bruke gatespråket. Kanskje for tøff for enkelte. Men kritikken i fjor prellet av. Ikke fordi Nielsen synes alt var urimelig.

Nei da, han skjønner faktisk hvorfor en del av skytset kom. Han skjønner at han gjorde det vanskelig for seg selv. Men David Nielsen er så trygg på kursen han har valgt, at han aldri er blitt engstelig.

– Jeg kjenner fotballen. Jeg er vant til å leve i den verden her. Jeg klarer å slappe av i dette trykket.

– Blir du aldri stresset?

– Kritikk er som bensin for meg. Det er det jeg fyller på med. Det er min energikilde. Det er mitt batteri, sier 38-åringen.

LES OGSÅ: Godset slo Hammarby

Fotball har ikke tålmodighet

David Nielsen kan fremstå intens når han blir engasjert. Nå har han et slikt blikk.
- Stresset blir man når man ikke finner en vei ut. Men uansett hvor presset jeg har vært, enten det er i livet eller fotballen, så har jeg alltid sett en vei ut. Selv når vi tapte tre kamper på rad i fjor, var jeg ganske rolig. Etterpå spilte vi fem kamper uten tap. Jeg vet hvor vi skal hen, forteller Godset-treneren.

– Hvilke erfaringer har du gjort deg det siste halve året?

– Jeg har fått bekreftet at fotballen ikke har tålmodighet. Men du får betalt hvis du tror på det du driver med, og gjennomfører det 100 prosent. Som trener er du den eneste som ser ting i større perspektiv. Alle andre er opptatt av hva som skjer til helgen.

David Nielsen er i gang med sin første hele oppkjøring som hovedtrener. Dette er noe annet enn å ta over midt i sesongen. Nå har han fått satt sammen sitt eget team. Sitt eget lag. Sitt eget avtrykk på prosjektet. Mannen som er håndplukket til å føre Ronny Deilas arv videre, skal opp til eksamen.
Men selv ser han det ikke på den måten.

– Det viktigste for meg er at jeg er oppe til eksamen overfor meg selv hver eneste dag. Den tyngste og mest kritiske evalueringen er den jeg gjør selv. De kravene jeg setter til meg selv vil aldri matche de kravene som kommer utenfra, sier han.

LES OGSÅ: Godset forsterker midtbanen med gammel kjenning 

Opptatt av utvikling

Som spiller var David Nielsen en utålmodig rebell. Med det bakteppet er det fascinerende å høre hans tanker om trenerrollen.
– Jeg er oppriktig opptatt av å utvikle enkeltspillere. I den tiden jeg er i Godset er det viktig for meg at jeg ivaretar klubbens verdier om utvikling av enkeltspillere.

Han mener disse verdiene blir satt på prøve så fort man vinner titler. Det er Godsets store utfordring. Forventningene øker, presset øker – både innad og utad.

– Jeg vet hva det koster å vinne nytt gull etter et gull. Da må du investere millioner av kroner. ––Med det som skjedde i overgangsvinduet etter gullet, ble det umulig for oss å vinne gull igjen. Det er flott å sette opp noen statutter og si at man er opptatt av utvikling. Men hvis du glemmer å være opptatt av utvikling når du taper 2-0 borte mot Aalesund, da blir det fryktelig vanskelig. Det må være noe du må være opptatt av hele tiden – ikke bare når du vinner kamper.

– Men det er vel viktig for din CV å få best mulig resultater på kortest mulig tid? Du har vel også ambisjoner?

– Jo, det kan du si. Men det jeg står for som tre- ner er noe helt annet enn jeg gjorde som spil- ler. Jeg ønsker å bygge noe. Jeg vil ikke være en «quick fixer». Mye av min personlighet tilsier kanskje at jeg burde være en slik trener. Men det er mye mer tilfredsstil- lende for meg å vinne på denne måten, enn å vinne med et sjekkhefte.

LES OGSÅ: Tror lite karbo ga muskelskader 

Den viktigste signeringen

David Nielsen understreker at han også er opptatt av å vinne. Det gir mest utvikling. Men han vet det tar tid å bygge opp et nytt storlag.

– Folk sitter og venter på at vi skal prate om gull og medaljer. Men for å klare det må du ha to-tre A-lands- spillere. Det har vært tallet på de klub- bene som har vunnet gull de siste årene, sier Nielsen.

Godset har U21-spillerne. Nå gjen- står å få flere inn på A-landslaget. Nykommer Espen Bugge Pettersen, Jørgen Horn og Iver Fossum er tre spillere som har potensial til å ta det steget i år.

– Vi har godt samarbeid med landslagene. Jeg prater ofte med Høgmo og Smerud. De er veldig opptatt av det vi driver med. Spillestilmessig passer vi bra sammen med landslaget. Det vil gjøre våre spillere mer aktuelle for de forskjellige landslagene i fremtiden, tror dansken.

Kontraktsforlengelsen med Jørgen Horn er noe av det viktigste som har skjedd i klubben denne vinteren. Nielsen utropte ham sporenstreks til sin anfører.

– For meg kan vi signere alt fra Ronaldo til David Silva, men jeg tror aldri jeg kommer til å gjøre en viktigere signering en Jørgen Horn. Hvis han ikke hadde trodd på dette prosjektet, på den veien jeg har lagt for klubben, da hadde dette her tatt mye lenger tid, sier Nielsen.

LES OGSÅ: Nielsen veldig fornøyd med årets første treningskamp

Fornøyd med sitt team

Han brukte ferien til å legge en plan for alt som har med sport å gjøre. Trenerteam, treningsmetodikk, forberedelser, spillerlogistikk – rubb og stubb. David Nielsen overlater ingenting til tilfeldighetene. Men han gir stort ansvar og mye tillit til menneskene rundt seg. Akkurat som Ronny Deila gjorde.

– Det handler om hvor mye autoritet og myndighet du gir dine generaler. Enten kan du være Hitler eller så kan du være Churchill. Hitler brukte sine generaler på én måte, mens Churchill brukte dem på en annen måte. Jeg liker at mine generaler har myndighet til bare å hamre løs på sitt eget fagfelt. At de får den tilliten. At de får motivasjon til å få ut sitt potensial, sier Nielsen.

Han hever stemmen når han prater om trenerteamet sitt. Ramser opp alle sammen. Skryter av kompetansen hver enkelt besitter. Det begynner å bli mye kunnskap samlet rundt ett bord.

– Jeg må ha folk i teamet mitt som er like sinnssyke i hodet på de små detaljene som jeg er. Slik fotballen utvikler seg er du avhengig av å ha den ultimate kompetansen tilgjengelig til enhver tid. Du må være oppdatert på de nyeste tingene som skjer. Du må reise rundt og være nysgjerrig på eget fagfelt. Du må ha en sult til å bli bedre, sier Nielsen.

38-åringen har en plan for Strømsgodset. Målet er å bli best igjen. Komme ut i gruppespillet i Europa. Men han vet ikke når det skjer. Grunnlaget legges på trening hver dag.

Den første måneden av 2015 har gitt et solid fundament.

- Vi skal trene best, og med en intensitet som er nesten over kanten, sier han.

LES OGSÅ: Godset-idyll på spanskekysten

Skal dominere

Inne i hodet til David Nielsen er det åpenbart mye kunnskap om fotball. Han er ambisiøs. Han legger listen høyt, både når det gjelder spillestil og treningsmetodikk. Men kan det bli for ambisiøst?

– Vi skal ikke gjøre det for komplisert for spillerne. Vi skal lære dem gjennom trening, og synliggjøre ved å vise dem bilder. Det handler om å så et frø her og der, og så må spillerne sørge for at det blomstrer, sier han.

– Hva kan vi forvente av Godset i år?

– Vi ønsker å dominere kampene. Fotball er så uforutsigbart at det er viktig å kontrollere det du kan. Vi må aldri gi fra oss evnen til å dominere kampene. Det er det vanskeligste i fotball. Det er dit alle lag vil. Men vi må også score nok mål og drepe kampene. Det er noe vi tar tak i nå.

Under hele det to timer lange intervjuet gjentar David Nielsen hvor fornøyd han er med troppen. At spillerne er gode nok til å spille den type fotball han ønsker.

– Det handler ikke bare om å dominere med ball. Også uten. Der har vi vært gode i perioder, forteller Nielsen.

LES OGSÅ: Ødegaard skal til La Manga med Godset

Inspirert av Mourinho

Nå blir han ekstra engasjert igjen. Det er nettopp dette temaet han tar for seg i sin prolisensoppgave: Hvordan dominere en kamp uten å ha ballen.

- I det siste har vi sett en trend med veldig gode lag som ikke nødvendigvis spiller Barcelona-fotball. Atletico Madrid. Borussia Dortmund. Chelsea under Jose Mourinho. Motstanderen føler de har ballen mye, men samtidig er de sjanseløse.
Det er blitt en etablert sannhet at David Nielsen ønsker å spille som Barcelona. Det er feil. Riktignok er han inspirert av elementer fra den katalanske fotballskolen, men det er andre som inspirerer mer.

– Hele min grunntanke kommer fra Mourinhos 4-2-3-1 fra da han var i Real Madrid. Det er ryggmargen i mitt system, sier han.
Strømsgodset opplevde et utfordrende fjorår. Trenerbytte. Til dels store endringer i spillerstallen. Misnøye blant enkelte. Det var uvanlig mye støy til å være Godset.

Men identiteten som utviklingsklubb står fast. Og det økonomiske fundamentet er blitt styrket.

- Vi klarte å ro sesongen i land i fjor. Det er jeg ekstremt stolt av. Og jeg er veldig glad for at vi har klart å bevare identiteten vår. Det er det aller viktigste, sier David Nielsen.

Kommentarer til denne saken