Gå til sidens hovedinnhold

40 år siden Strømsgodset spilte på Highbury

Artikkelen er over 10 år gammel

Det var David mot Goliat. I disse dager er det 40 år siden Strømsgodset spilte mot Arsenal på Highbury i London.

GULSKOGEN: For 15 år siden intervjuet undertegnede SIF-lagets klippe Thor Alsaker Nøstdahl om kampene mot Arsenal.

Del på Facebook

– Vi lå i forsvar hele tiden. Hadde ikke nubbesjans på Highbury. Hadde ikke Inge Thun spilt en av sine fantastisk kamper i mål hadde Arsenal vunnet mye mer.

September 1971 var måneden da fotballinteressen tok helt av både i Drammen og resten av Norge. SIFs kamper mot Arsenal er i dag historiske.

Svært mange husker hvor de var da Oddvar Brå brakk staven.

Så å si hele Drammen kan si hvor de var 15. september 1971: På Ullevaal og så SIF stille opp mot Arsenal. 22.000 tilskuere så 70-årenes store klubbkamp med kameratgjengen fra Rødgata involvert.

SE GAMLE STRØMSGODSET-BILDER

«Kunne ha vunnet»

– Ullevaalkampen kunne lett gått i vår favør. Jeg husker Arsenal begynte bra, scoret to ganger og ledet. Så banket Steinar Pettersen inn en redusering og like etterpå smelte han et skudd i stangen. Det kunne vært 2–2 og nye sjanser for oss, men kampen endte til slutt 3-1, minnes Nøstdahl.

– Så dro vi til London og Highbury. Vi ble behandlet som proffer, ikke amatører fra Norge, som så vidt fikk noen kroner til en kaffekopp når vi hadde spilt kamp.

Det var mottakelse i den norske ambassaden, mottakelse med de engelske fotballdirektørene. Slikt gjorde inntrykk på en gjeng fra Gulskogen. På Highbury kampdagen møtte det fram vel 17.000 tilskuere, derav en flylast med drammensere som var med DT-BBs eget fotballcharterfly.

The Metropolitan Police Band spilte «Song of Norway» av Grieg og stemningen var stor.

LES HISTORISKE ARTIKLER FRA BYJUBILEET

Imponert

– Jeg husker godt vi ble imponert av garderobeforholdene på Highbury.

Varmekabler i gulvene og flere store badekar der spillerne kunne slappe av etter en hard match.

Det var noe annet enn brakkene på Gulskogen, som vi var vant til.

Så ble vi ropt opp mann etter mann på banen.

Thun, Wølner, Mathiesen, Nøstdahl ... Litt skjelven gikk jeg mot det islandske dommerparet på midten. Hilste på Arsenals kaptein Frank McLintock og slo mynt og kron om ballen.

Deretter lå jeg i forsvar og kjempet i 90 minutter.

Kampen borte ble vel et antiklimaks.

Vi hadde trodd vi kunne gjort det bedre, vi var optimister.

SE GAMLE GODSET-BILDER I DET DIGITALE BILDEARKIVET


Men Arsenal hjemme på sin egen lekegrind Highbury var noe helt annet enn Arsenal på Ullevaal.

Det ble enveiskjøring. Vi hadde knapt en eneste målsjanse. Ene og alene Inge Thuns fantastiske redninger reddet oss fra et langt større tap enn 4–0.

– Jeg vil alltid minnes Arsenal-kampene, fortalte Thor Alsaker Nøstdahl, som i kampprogrammet fra Highbury 29. september 1971 fikk følgende omtale:

«Nostdahl, Thor Alsaker (Sweeper): 27 years old with six full caps. Key man in defence where his anticioption and covering are of tremendous value. Was injured in the early part of the season and Stroemsgodset dropped vital points while he was absent. Works for the State Railway Company».

LES FLERE NYHETER OM STRØMSGODSET