DRAMMEN: Representanter for den styrtrike Premier League-klubben besøkte Drammen for en tid tilbake, og her hadde de blant annet møter med SIF-trener Ronny Deila og sportssjef Jostein Flo.  

– Vi ble raskt enige om betingelsene og har fått en ufattelig gunstig og fin avtale med City, sier Jostein Flo.

Mohammed Abu (18) ble i går kveld klar for SIF, bare noen timer før overgangsvinduet stengte. I første omgang blir han i Drammen frem til 30. juni neste år.

LES OGSÅ: Marcus-klausul gir mer penger i kassa

Spillerutveksling

Samarbeidet inneholder flere elementer, men går i all hovedsak ut på spillerutveksling, der unge talenter fra Manchester City leies ut til Strømsgodset for kortere og lengre perioder.

Hensikten er at spillerne skal få matchtrening på et anstendig nivå, og at de blir tatt best mulig vare på i et utviklingsperspektiv. Hvis spillerne har nasjonalitet utenfor EU kan de bli utleid til SIF for en periode, slik at det blir lettere å få arbeidstillatelse i England på et senere tidspunkt. Flere toppklubber i England har innledet samarbeid med klubber i land der det er lettere å få arbeidstillatelse.

Ikke arbeidstillatelse

Mohammed Abu er en slik type spiller. Manchester City hentet ham til England i juli fra det ghanesiske akademiet de selv eier, og de ser stort potensial i den defensive midtbanespilleren. Men for øyeblikket kvalifiserer ikke Abu til arbeidstillatelse i England, og derfor mener City at det er best at han leies ut til Strømsgodset – i første omgang for ett år.

– Abu er veldig lik Rosenborgs Anthony Annan i spillestilen, typisk afrikansk midtbaneanker. Han har spilt flere kamper for B-laget til City, som tross alt holder høyt nivå. Abu har ekstreme ferdigheter og blir sett på som en av de mest spennende spillerne i Ghana, forteller Jostein Flo.

Flo var nøkkelen

SIFs sportssjef er nøkkelen til at drammenserne har kommet i posisjon til å inngå dette meget spennende samarbeidet med høytflygende Manchester City. Stryningen er nemlig kamerat med Citys sjefsspeider i Frankrike, Jim Gannon, etter at de to spilte sammen i Sheffield United på 90-tallet.

Da Gannon diskuterte mulige norske samarbeidsklubber med sine sjefer i City var han ikke sen med å si at han kjente sportssjefen til Strømsgodset fra Drammen.

Kort tid etter denne anbefalingen var klubbene i dialog, og nå er altså samarbeidet en realitet. Manchester City mener såpass alvor med avtalen at de sjekket referanser på Strømsgodset med blant annet toppfotballsjef Nils Johan Semb og Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo.

Den tradisjonsrike engelske klubben, som er eid av mektige Abu Dhabi United Group fra Emiratene, er i ferd med å inngå lignende samarbeidsavtaler med flere europeiske klubber.

Førsterett

Jostein Flo understreker at samarbeidet er helt i startgropen, men han håper det kan utvikle seg til å bli fruktbart for begge klubber.

Foruten leie av spillere har SIF også fått avtalefestet førsterett på å hente spillere permanent dersom de ikke lenger har en fremtid i Manchester City. I tillegg har SIF sikret seg en prosentandel av salgsbeløpet hvis spillerne som har vært på lån i Drammen blir solgt fra City.

Samarbeidsavtalen inneholder også et punkt som går på at de beste spillerne til Strømsgodset skal testes ut på B-treninger hos Manchester-klubben. City er i posisjon til å hente kjøpe spillere på et så høyt nivå at det neppe er noen fare for at de beste hos SIF er aktuelle i en A-stall.

Men engelskmennene kommer garantert til å være våkne for de største talentene i Drammensområdet i aldersgruppen 14–16 år. Oslo-gutten Abdisalam Ibrahim (19) debuterte for City forrige sesong etter å ha reist til England som 16-åring.

Les flere nyheter om Godset her.

Flere i januar?

I første omgang er det ikke snakk om å leie flere spillere enn Mohammed Abu (18), men Jostein Flo utelukker ikke at det kommer flere talenter fra Manchester City når overgangsvinduet åpner igjen i januar.

– City er veldig positive og vil at vi skal komme over så fort som mulig for å se på spillere, sier Flo, som har planer om å reise til Manchester i høst.

Etter sesongen her hjemme setter Ronny Deila kursen for den fotballgale byen, for å se hvordan det jobbes i City og for å snakke med manager Robert Mancini.

LES OGSÅ: SIF-kjenning til MIF