SANDNES: Blant mange Godset-folk kalles han bare «guttungen». Men mot Sandnes Ulf lørdag kveld var Martin Ødegaard voksen nok til å ta ansvar for at tre poeng ble med hjem til Drammen. 15-åringen var involvert i absolutt alt.

Først scoret Ødegaard sitt tredje Tippeliga-mål på iskaldt vis. Deretter skaffet han straffesparket som Thomas Sørum brant. Men «guttungen» var ikke ferdig med det. Martin Ødegaard regisserte både 2-1 og 3-1 målene til Godset. Spesielt det siste var praktfullt.

Han vant ballen litt inn på Sandnes` halvdel, før han forserte med flere motspillere rundt seg. Med perfekt balanse, teknikk, forståelse og blikk for spillet slapp han ballen ut til Sørum, som takket for serveringen med å punktere kampen.

Drammens-gutten har nå tre mål og tre målgivende pasninger på fire kamper fra start i Tippeligaen.

LES OGSÅ: Etterlengtet Godset-seier

Tar helt av

På Twitter tok det helt av lørdag kveld. Profilerte mediefolk omtaler Martin Ødegaard som verdens beste 15-åring, mens andre vil ha «guttungen» inn på A-landslaget.

CMore-kommentator Petter Veland er ikke snauere enn at han sammenligner Ødegaard med en ung utgave av selveste Lionel Messi i et intervju med VG.

Det er i det hele tatt i ferd med å ta fullstendig av. Derfor føler David Nielsen behov for å være et lite korrektiv. Eller en beskytter om du vil.

- Nå må vi roe litt ned her. Nå må vi holde beina på jorda, sier dansken.

- Martin leverer en superkamp, men det er fortsatt ting å jobbe med, fortsetter han.

Vil beskytte gutten

- Men han er jo involvert i alt?

- Ja, det er derfor han spiller. Vi gir han den rollen. Men jeg sier at det er ting å jobbe med.

- Det snakkes om landslaget og verdens beste 15-åring. Hva tenker du om det?

- Han er et ekstremt talent og vi beskytter han utpå banen på en god måte slik at han får brukt sine kvaliteter. Jeg er superfornøyd med hans innsats, men det er fortsatt ting å jobbe med, gjentar Nielsen.

- Bør han inn på landslaget?

- Han må først inn på Godset.

- Er han god nok for landslaget?

- Jo, men altså. Det kommer jo an på hvordan man bruker ham, svarer Nielsen, før han penser temaet over på noe annet.

- Jeg sier bare: Jeg er treneren hans. Og jeg skal sørge for at han fortsatt utvikler seg.

- Du vil beskytte ham?

- Ja, det vil jeg. Martin er god, men han spiller også på et veldig godt lag.

Typisk norsk

David Nielsen vil dempe det hele noen knepp. Det synes også Thomas Sørum er en god idé.

- Det er litt typisk norsk å gå bananas etter én god kamp. Jeg synes ikke det er noen vits. Vi må roe litt ned. Martin er 15 år gammel. Han kommer til å gjøre flere kamper, slik som denne. Men han vil også få kamper der det butter. Gutten er 15 år – og det vil svinge. Men toppnivået hans er helt vanvittig, sier Godset-spissen.

Skjønt Sørum er ikke i tvil om at det Ødegaard leverte i Tom Nordlies debut som Sandnes-trener var noe helt spesielt.

- I dag var Martin banens suverent beste spiller. Han er involvert i alt. Han er smart. Han løper mye. En fryd å se ham i dag. Jeg har aldri sett ham så god som i dag, sier Sørum.

Forbannet etter vraking

Martin Ødegaard fikk ikke spille bortekampen mot Steaua Bucuresti. Det er det mange som har reagert på. Godset-fansen vil gjerne se gutten på banen i hver eneste kamp.

- Burde han starte hver kamp, David Nielsen?

- Ja, helt sikkert for hans egen utvikling. Men det spørs hva som er best for laget også. I dag leverte Martin veldig bra, og jeg setter ham ikke ut etter denne prestasjonen.

Nielsen røper at unge Ødegaard likte dårlig å bli vraket til kampen mot Steaua i Bucuresti.

- Jeg har vært veldig tøff mot ham i det siste. Han har vært skuffet fordi han ikke har fått spille. Jeg satte han først på laget mot Vålerenga, før jeg tok ham ut igjen. Og da Martin ikke fikk spille i E-cupen ble han jævla forbannet på meg. Drit forbannet ble han – og det er bare helt fantastisk. Det er styrken hans, sier Godset-treneren.

Irriterte seg over feil

Det kan bli mye å absorbere for en gutt som ikke engang har lov til å kjøre moped. Men Martin Ødegaard er som alltid fattet i intervjuene etter kamp.

- Hadde jeg vært litt mer nøye i pasningene kunne jeg vært ordentlig fornøyd. Jeg har litt for mange feil, sier han.

Det er altså der «guttungen» legger listen etter en kamp med mål og målgivende pasninger. All plussordene som følger med prestasjonen tar han til seg. Men han tar ikke av.

Og vil helst ikke snakke om noe A-landslag.

- Det er opp til NFF. Det er ikke noe jeg tenker på.

Konsentrerer seg om Godset

Mot Steaua satt Bayern München og Manchester United på tribunen på Arena National. De fikk aldri se Martin Ødegaard i aksjon, men de har nok registrert lørdagens briljante prestasjon i Sandnes. De store klubbene får med seg hvert eneste spark han har på ballen.

Og hvis gutten fortsetter sånn hver gang han spiller fotballkamp blir det nye spekulasjoner om hvor lenge Godset får beholde ham.

- Jeg er Godset-spiller. Det er det jeg konsentrer meg om, sier Martin Ødegaard.

LES FULLSTENDIG KAMPREFERAT HER