Realiserte en felles drøm

Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Lars-Christopher Vilsvik var kun fire dager gammel da han fikk sine første fotballsko av onkel Øystein. 21 år senere tok onkel en telefon til Strømsgodset.

DEL

DRAMMEN: – Mamma sa at jeg ikke måtte begynne å spille fotball. Men det ble som onkel ønsket.

Vi sitter på Marienlyst stadion. Onkel Øystein Vilsvik ler mens nevøen Lars-Christopher forteller om ting han egentlig ikke husker noe av.

Asker-mannen Øystein Vilsvik har alltid hatt en nær relasjon til nevøen og fulgt karrierens hans tett. Derfor er han ekstra stolt av den suksessen som Lars-Christopher i dag opplever med Strømsgodset.

Del på Facebook

– Det er moro å få være med å realisere en drøm. Jeg har fått med meg alle hjemmekampene til Lars i Strømsgodset, sier Øystein Vilsvik.

LES OGSÅ: Ble parkert på Ullevall

Flere prøvespill

For ham startet drømmen egentlig i 1988, da han tok med seg et par fotballsko i babystørrelse til sykehuset i Berlin. For Lars-Christopher startet den mange år senere.

Lars-Christopher Vilsvik er oppvokst i Berlin, med norsk far (Øysteins bror) og tysk mor. Interessen for fotball dukket opp i femårsalderen, til onkelens store glede.

Lars-Christopher er oppdratt tospråklig på hjemmebane, men han har gått den tyske skolen på fotballbanen. Først ti år i bydelsklubben Tennis Borussia, dernest i amatørklubben Lichterfelder FC Berlin på nivå fem i det tyske seriesystemet. Gode prestasjoner her resulterte i prøvespill for Bundesliga-klubbene Hamburger SV og Hertha Berlin.

– Lars var uheldig begge gangene, forteller Øystein Vilsvik.

– I HSV tråkket han over dagen før prøvespillet. Da han prøvde seg i Hertha ble han syk. I slike klubber får man bare én sjanse, fortsetter han.

Etter de to avslagene var Lars-Christopher Vilsvik på vei til Eintracht Braunschweig i 3. Bundesliga, men den overgangen gikk i vasken da klubben fikk finanskrisen i fleisen.

SE SPILLERPROFILEN TIL LARS CHRISTOFFER VILSVIK HER

Nei fra Rosenborg

I Berlin satt Lars-Christopher Vilsvik med ambisjoner om å spille på høyere nivå, men uten konkrete tilbud. Da tok onkel Øystein affære. Noen år tidligere hadde eksiltrønderen sørget for at Lars-Christopher fikk vise seg fram for Rosenborg.

– Rosenborg ville ha Lars, men han bestemte seg for å gjøre ferdig skolen i Tyskland.

I 2009 gjorde Øystein Vilsvik et nytt forsøk, uten samme hell.

– Jeg pratet med Erik Hoftun. Han sa takk, men nei takk. En engasjert onkel var ikke godt nok for Rosenborg.

Det har gått ekstremt fort, og det er fordi Lars har evnen til å lytte og ta til seg læring. Han har gode holdninger og flotte verdier, og er en utrolig dedikert person. Ronny Deila

Da tok Øysteins kone, som jobber for SIFs sponsor Bertel O. Steen, kontakt med markedssjef Rune Marthinsen, som igjen ringte Jon Røgeberg.

Han ga grønt lys for at Lars-Christopher fikk trene med juniorlaget. Men juniorene spilte kamp den aktuelle dagen, og dermed ble det A-lagstrening likevel. Gutten imponerte på direkten.

– Jostein Flo sa de ville se mer av Lars, men det gikk ikke. Gutten var jo på tjuvperm fra militærtjeneste. Vi måtte ta en kjapp avgjørelse, sier Øystein Vilsvik.

Rask utvikling

Godset bestemte seg for å ta sjansen på denne unge norsktyskeren, og med hjelp fra Øystein Vilsvik ble de raskt enige med Lichterfelder om en overgang verdt noen skarve hundretusener.

Det som der og da virket som en gambling fremstår i dag som en av de beste investeringene Strømsgodset har gjort på lang tid.

Halvannet år senere har Lars-Christopher Vilsvik utviklet seg til å bli en av landets mest spennende offensive sidebacker, og Erik Hoftun kan i grunn angre på at han avviste den engasjerte onkelen.

– Lars har potensial til å ta steget ut i Europa. Etter to-tre år her i SIF er han moden for større oppgaver, sier trener Ronny Deila.

Han mener 22-åringen har hatt en sjeldent hurtig utvikling. Så langt i sesongen er Vilsvik den spilleren som kanskje har imponert mest på årets SIF-utgave.

– Det har gått ekstremt fort, og det er fordi Lars har evnen til å lytte og ta til seg læring. Han har gode holdninger og flotte verdier, og er en utrolig dedikert person. Som spiller har Lars en teknikk og fotballforståelse som går utenpå de fleste norske spillere. I tillegg er han helt rå i lufta. Og det finnes vel ikke så mange spillere i Norge som slår like gode cornere med begge bein, sier Deila.

Prestasjonene til Lars-Christopher Vilsvik har også generert nasjonal oppmerksomhet. Selv ønsker han ikke å bidra til økt fokus.

– Det har gått bra, og det er selvsagt gøy. Men jeg må bare møte på trening og jobbe videre. Får jeg to dårlige kamper er det ingen som snakker om meg lenger, sier Vilsvik.

Mange mener 22-åringen har landslagspotensial.

– Det har jeg ikke tenkt på engang. Jeg vil ikke bruke energi på slike ting, sier Vilsvik, som har kontrakt med SIF ut 2012.

SE AALESUND - STRØMSGODSET LIVE HER

Artikkeltags