DRAMMEN: Ronny Deila har fulgt Martin Ødegaard siden drammensgutten var åtte år gammel. Godset-treneren mener 15-åringen, som i går ble tidenes yngste Tippeliga-debutant (15 år og 118 dager gammel), kan bli verdens beste fotballspiller.– Ja, i mine øyne kan han det, svarer Deila på spørsmålet fra VGs reporter.

I Strømsgodset er de fullt klar over hvor stort talent de har å jobbe med. Derfor var ikke Ronny Deila det spor overrasket etter at 15-åringen, som kom innpå 20 minutter før slutt, fikk opp tempoet i kampen, skaffet seg en assist og bidro til at 0–0 ble til 2-0-seier over Aalesund.

LES KAMPREFERAT HER

Spilte med faren hans

Deila er klar på at han og klubbens største utfordring nå blir å få unggutten til å bli så god som han faktisk kan bli. I vinter har Ødegaard gjort akkurat som han gjorde i går: Kommet inn og vært med på å snu kampene med sin spilleforståelse, ro, teknikk og kloke pasninger. Til nå har SIF-trenerne sluppet å rose stortalentet i øst og vest, men etter gårsdagens oppvisning, kunne ikke Deila gjøre annet enn å være raus med ordene.

– Men det kan jeg gjøre, fordi han har passion for fotball, og vet det er mye hardt arbeid igjen å gjøre, forklarer Ronny Deila.

15-åringen, som fortsatt ikke er ferdig med ungdomsskolen, fikk gåsehud da GodsetUnionen sang navnet hans flere ganger. De vartet opp til dans. Og det fikk de. For drammenseren vartet opp med både vals og Cha-cha-cha da han dro tunnel på Fredrik Ulvestad, og da han dro seg inn i feltet for å utfordre en Aafk-midtstopper. Ballen skled av foten, men havnet hos Thomas Sørum som enkelt satte inn 2–0. Etter scoringen pekte veteranen sporenstreks på 15-åringen.

– Han ordnet størstedelen av målet, så da skal han jammen få den kreditten han fortjener, sier Sørum.

Spissen synes det er litt drøyt at han i sin første periode i SIF, på 2000-tallet, i flere sesonger spilte sammen med Martins pappa, Hans Erik Ødegaard. Men Thomas Sørum glemmer ofte at lagkameraten kun er 15 år på grunn av hans ro med ballen og voksne væremåte utenfor banen.

SE PUBLIKUMSBILDER FRA KAMPEN

Råd av Møller Dæhli

Rett etter kampen i går oppfattet Ødegaard det hele som surrealistisk. Det er stor forskjell på å spille for noen hundre folk og det å bli klappet av banen av nesten 7.000 supportere som samtidig synger navnet ditt.

15-åringen fikk vite at han var tatt ut i troppen på lørdag. Ifølge Deila var han også i startelleveren helt til det siste. Unggutten var rustet med tips og råd fra både pappa og Mats Møller Dæhli da han entret banen i går.

På Facebook hadde han fått en melding av Cardiff-spilleren som rådet han til å være seg selv og gjøre som han pleier. Martin trives best når han får ha ballen mye, utfordre motspillerne og se etter kreative løsninger. Derfor var det nettopp det han gjorde i går.

Ødegaard har fortsatt ikke skrevet proffkontrakt med SIF, det betyr at han kun kan være involvert i to Tippeligakamper til, men stortalentet sier det er veldig aktuelt å skrive under for SIF.

LES OGSÅ: Rundspilte Aalesund