- For mange lånespillere i Godset

Inter-spilleren Patrick Olsen er innleid for resten av sesongen.

Inter-spilleren Patrick Olsen er innleid for resten av sesongen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Godset har aldri hatt flere spillere på lån. – Helt feil politikk, mener Joacim Jonsson.

DEL

DRAMMEN: Divine Naah (18) fra Manchester City/Right to Dream Academy er på det nærmeste klar for Strømsgodset.

Han blir klubbens sjette leiesoldat denne sesongen. Fra før er Francisco Junior, Bismark Adjei-Boateng, Patrick Olsen, Jeb Brovsky og Stefan Askovski inne på kortidsavtaler.

- Det er alltid vanskelig å kritisere en klubb som har gjort det så bra som Godset.  Men jeg mener helt klart at det blir for mange lånespillere på en gang. Det kan umulig være hensiktsmessig i det lange løp. Jeg klarer ikke å se verdien, sier Joacim Jonsson.

LES OGSÅ: MIFs målhelt mistet aldri troen

- Feil politikk

Den tidligere sportssjefen til Fredrikstad fungerer nå som fotballekspert i diverse medier. Han blogger jevnlig om norsk fotball for Nettavisen, og har også en fast spalte i Fredriksstad Blad.

- Det er ikke Godsets jobb å bygge opp spillere for andre klubber. Det blir helt feil politikk, mener Jonsson.

- Da må man være bombesikker på at lånene er gode nok. Sånn som Abu. Han var så god at han hevet nivået og på den måten utviklet de andre spillerne i klubben, fortsetter han.

LES OGSÅ: - Hvis vi ikke får inn flere spillere, er det bare å gi opp

- Totalt fiasko

Jonsson trekker frem Inter-spilleren Patrick Olsen som et eksempel på det motsatte. Dansken har kun spilt to seriekamper fra start.

Han har ikke vært på banen siden begynnelsen av mai. Og han har ikke engang vært i med i troppen de siste fem kampene. Jonsson er kritisk til researchen som ble gjort i forkant av den overgangen.

Han skjønner ikke hvorfor dansken er i Godset.

- Patrick Olsen har vært en totalt fiasko, sier Jonsson.

Han stiller også spørsmålstegn ved signeringen av Francisco Junior på halvårslån. Portugiseren har omsider funnet formen etter en variabel start, og da er det typisk at han snart skal reise. Godset har hjulpet Junior tilbake på nivå, men det får snart en annen klubb gleden av.

- Junior kan bli god på lang sikt, men på kort sikt har han trengt tid og prestert ujevnt, sier Jonsson.

- Skal man låne må det ligge en opsjon i bunn. En realistisk opsjon. Med Francisco Junior er det jo ikke det. Han tjener over fire millioner kroner i Everton, fortsetter han.

Kan påvirke miljøet

Svensken mener Godset må belage seg på å bygge opp et nytt lag stadig oftere når de har så mange spillere på lånt tid.

- Kontinuiteten blir borte. Og for å være med i toppen over tid må man ha kontinuitet. Det er også grunnen til at norske lag ikke lykkes ute i Europa. Man mister de beste spillerne etter å ha vunnet serien, og så må man begynne litt på nytt igjen, sier Jonsson.

Godset har tidligere hatt to-tre spillere på lån, primært gjennom det fruktbare samarbeidet med Manchester City. Men nå er altså tallet høyere enn noensinne.

- Et lagsmiljø kan bli påvirket av slike ting. Det kan forsure miljøet når så mange er inne på lånt tid. Det er mange reelle faresignaler her, sier Jonsson.

Langsiktighet og tilhørighet

Han har selv erfaring med lånespillere fra sin tid som sportssjef i Fredrikstad.

- Det er viktig for supportere og samarbeidspartnere at det er en viss form for langsiktighet i spillerstallen. Er det for mange spillere som bare er inne i noen måneder før de forsvinner, da klarer man aldri å skape god nok tilhørighet, sier Jonsson.

Fotballeksperten understreker at han skjønner at alt er blitt dyrere for Strømsgodset etter fjorårets seriegull. Spillere og klubber vil ha bedre betalt, og det blir lettere å ty til lån fordi den økonomiske risikoen er mindre.

- Det er en en utrolig vanskelig balansegang. Erik Espeseth & co har en vanskelig jobb. Men nettopp derfor må man være enda råere og tøffere på spillerlogistikk og scoutingmarkedet. Det er et massivt marked med ledige spillere som er gode. Det er mulig å skape et ordentlig godt lag uten å låne, sier Jonsson.

Må ansette speider

Han har store problemer med å forstå hvorfor en toppklubb som Godset ikke investerer i en heltidsansatt speider.

- Jeg får helt mark når jeg hører klubber sier de ikke har råd til speider. Det er bare en tåpelig unnskyldning. En slik stilling vil raskt tjenes inn. Altfor mange norske klubber er agentstyrt. Godset har gjort masse bra, men akkurat på det området er de like dårlige som de andre, sier Joacim Jonsson.

Han iriterer seg kraftig over at speiderstillinger ikke prioriteres høyere i norsk toppfotball.

- I utenlandske klubber er det gjerne flere speidere ansatt. Det er kvalitetssikring. Man luker bort de spillerne som ikke er gode nok. Har man god scouting så får man tak i de beste. Det handler om å se spillerne nok. Og henter man gode nok utenlandske spillere så vil man samtidig heve kvaliteten på egne spillere. Jeg syns også det er rart at disse investorgruppene ikke krever en viss sikkerhet i kjøpene i form av scoutingarbeid. Men kompetansen er vel ikke stor nok, sier en meget engasjert svenske.

LES OGSÅ: SIF2 tapte bunnkampen

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra arrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende.

Artikkeltags