Gå til sidens hovedinnhold

Martins to år lange reise

Artikkelen er over 6 år gammel

Godset-debuten var en stor opplevelse, men der og da hadde ikke 13-åringen tid til å nyte øyeblikket. Martin Ødegaard måtte rekke hjem til en EM-kamp på TV. 28 måneder senere var det han hele Ullevaal reiste seg for.

OSLO: Norge-Bulgaria (2-1): Da Martin Ødegaard (15) entret banen i det 64. minutt reiste hele Ullevaal seg. Jubelbrølet var så høyt og applausen så rungende at gutten, som egentlig var ganske nervøs, bare måtte smile da han løp ut og ble tidenes yngste kvalikdebutant i EM-kvalikkampen mot Bulgaria seint mandag kveld.

- Jeg ble litt rørt egentlig. Det var helt utrolig at de ga meg den hyllesten, det var veldig stort, sier Martin.

Du skal få høre mer om Martin Ødegaards historiske 29 minutter, men la oss for en kort stund forlate den kalde oktoberkvelden på Ullevaal og isteden reise 56 kilometer og 28 måneder tilbake i tid - til Mjøndalen stadion en varm sommerkveld i juni. 

LES OGSÅ: Snudde da Ødegaard kom inn

Måtte hjem til TV-en

Med kjappe skritt forlater 13 år gamle Ødegaard banen som tidenes yngste Strømsgodset-spiller. Godset-trener Ronny Deila ser etter den lille midtbanespilleren, rister på hodet og smiler. Han har allerede skjønt at han ser på en fotballjuvel. Men 13-åringen har dårlig tid etter treningskampen.

Martin kan ikke prate lenge nå. Han må komme seg raskt hjem til Drammen. I Polen og Ukraina pågår EM. Debutanten skal se Tsjekkia-Polen og Hellas-Russland på TV.

– Der hadde det vært gøy å være med en dag, sier 13-åringen før han skynder seg i garderoben.

LES OGSÅ: Johansen roste hjemmepublikummet

Det historiske øyeblikket

Vi spoler raskt fordi den ene milepælen etter den andre. Vi er tilbake på Ullevaal. Det er mandag 13. oktober. To år og nesten fire måneder har gått. Denne kvelden blir Martin Ødegaard selv en del av EM. Det er riktignok en kvalifiseringskamp, men for 15-åringen er det den viktigste kampen i en karriere som så vidt har begynt.

Nå snakker vi ikke lenger om ubetydelige matcher mot 1. divisjon eller spill for tredjelaget i 4. divisjon. Nå handler det om internasjonal fotball, press og oppmerksomhet fra et helt land. På tribunen sitter 18.990 tilskuere, en av dem er FIFA-president Sepp Blatter. Akkurat nå er den mektige mannen og alle andres øyne rettet mot den lyshårede gutten fra Drammen.

- Jojo, jeg var nervøs når jeg løp utpå der, men når jeg fikk så mye jubel, så må du bare smile egentlig - og gå utpå der og prøve å kose deg, forteller Ødegaard om øyeblikket da han ble byttet inn for Mats Møller Dæhli i det 64. minutt.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier han aldri har opplevd maken til hyllest på Ullevaal stadion.

En av A-landslagets menn

Historien om Martin Ødegaard startet selvfølgelig lenge før debuten for Godset. De som kjenner historien ristet kanskje litt på hodet mandag kveld. Martins nærmeste ga sikkert hverandre en klem. Kanskje kom det en liten tåre også.

For da Ødegaard entret gresset foran hjemmepublikumet til sin andre A-landskamp, var det en helt annen stemning og alvorsgrad enn da han debuterte mot et lite kjent landslag i Stavanger.

Det har gått fort. 28 måneder etter kvelden i Mjøndalen, er gutten som nettopp har begynt på videregående og for ung til å kjøre moped, en av A-landslagets menn.

Visstnok var han den første til å rive av seg på overkroppen da nordmennene feiret over Bulgaria i garderoben.

Døråpneren Martin

Strømsgodset-debut, yngste spiller og målscorer i Tippeligaen, tidenes yngste A-landslagsspiller, U21-debut og nå:

Tidenes yngste spiller i en EM-kvalik.

- Det har gått utrolig fort. Mye fortere enn jeg hadde trodd, sier drammenseren.

Martin Ødegaard har låst opp den ene døren etter den andre. Det er ikke så lenge siden mange trodde han stavet etternavnet sitt «Ødegård». Nå vet hele Fotball-Europa vet hvem han er.

Går han ikke snart tom for nøkler? 

- Vil bli knallgod på landslaget

Det ser ikke slik ut. 15-åringen hadde vært på banen i fire minutter da han nesten tredde gjennom Håvard Nielsen som ville vært på blank kasse. Så går det nesten fire minutter til før det smeller fra Nielsen. 2-1. Martin Ødegaards spesielle kveld krones med en uhyre viktig seier for et Norge som håper på playoff.

Han var trygg, rolig og viste fram nærteknikken sin, som han alltid gjør. Men på banen utgjorde ikke gutten fra Drammen en stor forskjell i går. Men noe skjedde på tribunen etter at 15-åringen fikk sin rekord. Vi fikk høre og kjenne på en optimisme som ikke akkurat har vært hverdags for det norske landslaget den siste tiden.

Vi skal ikke glemme at det er lenge til Martin Ødegaard skal være på sitt beste, men vi må få lov til å nyte det som skjer her og nå. Nils Johan Semb mener debutanten beviste at han holder nivået - og at han kommer til å bli knallgod for det norske A-landslaget.

- Martin Ødegaard er en kjempebra spiller, sier Mats Møller Dæhli, som satte punktum for en vakker og historisk norsk fotballkveld.

Men hvem vet hvor i verden jeg må reise for å skrive om Martin Ødegaard om et par år. Jeg er rimelig sikker på at det ikke er i Norge. 

God tur videre på reisen din, Martin.

LES OGSÅ: Fossum går gradene med stil

Kommentarer til denne saken