Godsets nye talentmodell

 Den nye utviklingssjefen Haakon Lunov (t.v.) har satt sammen et helt nytt team, bestående av Vitor Gazimba (f.h), Harald Johannessen og Klaus Pettersen. Kjetil Lundebakken var ikke til stede da bildet ble tatt.

Den nye utviklingssjefen Haakon Lunov (t.v.) har satt sammen et helt nytt team, bestående av Vitor Gazimba (f.h), Harald Johannessen og Klaus Pettersen. Kjetil Lundebakken var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Godset går nye veier for å utvikle talenter. Det innebærer at elitelagene på gutt og juniornivå blir borte fra seriespillet.

DEL

Før jul fortalte Drammens Tidende at Haakon Lunov blir klubbens nye utviklingssjef.

Han har vært Ronny Deilas assistent på A-laget de siste årene.

Nå bytter han simpelthen jobb med Stian Lund. Og den godeste Lunov har allerede iverksatt flere konkrete tiltak for å bedre talentutviklingen. Han vil på mange måter innføre en ny spillerutviklingsmodell.

LES OGSÅ: Abdi nærmer seg Olympiakos

Her er endringene

● Nytt og større trenerteam. En ekstra stilling siden i fjor. Klaus Pettersen og portugiseren Vitor Gazimba er nye.
● Gutt elite og junior elite forsvinner fra seriespillet og erstattes med en utviklingsstall (13-16-år) og en rekruttstall (16-21 år)
● Utviklingslaget deltar ikke i serien. De skal delta i turneringer og spille treningskamper.
● Rekruttstallen består av 25–30 spillere som skal spille for Team SIF i 2. divisjon og SIF 3 i 4. divisjon. Målet er å få SIF 3 opp en divisjon.
● Bjørn Petter Ingebretsen går tilbake i rollen som toppspillerutvikler og skal jobbe mer med unge spillere. Det samme gjelder fysisk trener på A-laget, Jørgen Ingebretsen.
● Alt av fysioterapi og medisin under én paraply. Samme som A-laget. Håpet er å redusere skadeomfanget.
● Klubben skal kjøpe et eget hus med opptil sju soverom der de innlosjerer talentene. Mest aktuelt for spillere utenfor distriktet.

LES OGSÅ: Disse skal møte Mjøndalen

Større intern velvilje

Strømsgodset bruker om lag tre millioner kroner årlig på sitt utviklingsarbeid. Klubben som trolig er best i landet på dette området, Rosenborg, putter til sammenligning tre ganger mer i potten.

– Vi har en liten økning i budsjettet, men det er en større velvilje innad i klubben til å satse på de prosjektene vi har skissert opp, sier Lunov.
Den nye rekruttstallen vil bestå av juniorspillere, samt seniorspillere opp til 21 år. I årets stall har Godset to såkalte overårige – Kim Olav Østhagen og Rasmus Isegran. På sikt ønsker de flere.

– På den måten øker vi erfaringen og nivået på treningsgruppen, slik at vi igjen minsker avstanden mellom juniorgruppa og A-laget.

LES OGSÅ: Ola Kamara sier fortsatt «vi» om Godset

Større konkurranse

Nå vil det være mulig å kombinere studier/deltidsjobb med en plass i rekruttstallen. Lunov legger ikke skjul på at målet med dette tiltaket er å få SIF 3 opp i 3. divisjon.

– Vi må passe oss for å si at 4. divisjon er for dårlig nivå før vi har vist oss gode nok til å rykke opp. Men vi mener 3. divisjon vil være en god kamparena for våre mest spennende 15-16-17-åringer.

-Blir dere en konkurrent til andre breddeklubber nå som dere favner så bredt med flere overårige spillere?

– Jeg skjønner spørsmålet, men ser det ikke slik. Vi ønsker å holde unge spillere lenger i toppmiljøet, slik at de lærer seg å leve et liv i fotballen. Da vil jo breddeklubbene etter hvert få tilgang på enda bedre spillere. Hvis vi rykker opp til 3. divisjon, vil vi øke nivået i kretsen og samtidige øke konkurransen. Det betyr at de andre klubbene også må bli bedre. De må også plukke opp hansken.

– Er det for sent å slå gjennom i Godset når du er blitt seniorspiller?

– Jeg mener ikke det. Kanskje med tanke på Tippeliga-spill, men ikke med tanke på å utvikle toppspillere. I dag kan du jo fint leve av å spille i 1. divisjon.
Haakon Lunov har rekruttert nye fjes i trenerteamet, og han mener dette kan bidra til å revitalisere satsingen. Klaus Pettersen (32) kommer fra jobben som sportslig leder i Kolbotn og har ti års erfaring som spillerutvikler i Vålerenga og Alta. Han skal trene utviklingslaget sammen med Kjetil Lundebakken.

LES OGSÅ: Løp Tokmac, løp

Nye trenere

Vitor Gazimba (26) er også ny i klubben. Portugiseren rekrutteres fra det fremste fotballuniversitetet i Lisboa, for øvrig det samme som José Mourinho i sin tid var elev. Gazimba holder på med en doktorgrad i idrettsvitenskap, men tar nå pause for å trene rekruttlaget til Godset sammen med Harald Johannessen og Lunov. For sistnevnte er det helt bevisst å få inn en med bakgrunn fra en annen fotballkultur.

– Jeg ble anbefalt Vitor via gode kontakter på universitetet i Lisboa. Han kommer inn med en helt annen tenkemåte og tilnærming, både pedagogisk og på treningsmetodikk.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra arrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende.

Artikkeltags