Tilpasset hele laget til Martin Ødegaard

DYRKET ØDEGAARD: David Nielsen brukte de første månedene av sin trenerjobb i Godset til å tilpasse det meste etter Martin Ødegaard. Det gikk ut over lagmoralen, men prosjektet endte likevel lykkelig.FOTO: OLA NIEMANN

DYRKET ØDEGAARD: David Nielsen brukte de første månedene av sin trenerjobb i Godset til å tilpasse det meste etter Martin Ødegaard. Det gikk ut over lagmoralen, men prosjektet endte likevel lykkelig.FOTO: OLA NIEMANN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

David Nielsen la om formasjon og spillestil for å få det beste ut av Martin Ødegaard (16). Nå forteller SIF-treneren for første gang om hvilke utfordringer det førte med seg.

DEL

Seks måneder før Martin Ødegaard ble solgt til Real Madrid for 35 millioner kroner, tok David Nielsen beslutningen.

– Skulle vi ha maksimalt ut av Martin så kunne vi ikke fortsette å spille 4-3-3, sier dansken.

David Nielsen var nyansatt Godset-trener. Han tok over etter legenden Ronny Deila. Mannen som forfektet at det var laget som skapte individene ikke motsatt. Men David Nielsen snudde hele den settingen på hodet da han bestemte seg for å dyrke Martin Ødegaard.

– Vi så allerede tidlig det kom til å bli helt enormt. Potensialet i den Martin-saken var på superstjerne-nivå. Vi visste vi hadde en helt spesiell spiller, sier David Nielsen.
 

Tilpasset formasjonen

Derfor tilpasset han både formasjon og spillestil etter en gutt på 15 år. Det er ingen hemmelighet at det ble en utfordring for deler av spillergruppen at alt skulle handle om en tenåring – både på og utenfor banen. Spesielt siden Godset sto midt i en medaljekamp og forventningene var store.

– Vi måtte gå på kompromiss med at vi tapte noen fotballkamper i starten, samtidig som omgivelsene var i gullmodus, sier Nielsen.


Han la raskt om til 4-2-3-1. Martin skulle få en skreddersydd tierrolle, bak spissnykommer Marvin Ogunjimi. Publikumsfavoritten Péter Kovács havnet på benken fordi Nielsen mente Ogunjimi var mer mobil og passet bedre sammen med Martin.

Men treneren skjønte raskt at Martin ville komme bedre til sin rett ute til høyre. Dermed endret han igjen. Godset dreide sitt angrepsspill til å bli veldig orientert mot én side.

Lot juvelen skinne

Beskjeden til spillerne var klar. Ballen skulle til Martin Ødegaard så ofte som mulig. Han fikk gode relasjoner med kameraten Iver Fossum, som overtok tierrollen, med Marvin Ogunjimi og med Lars-Christopher Vilsvik på høyreback.
Øyvind Storflor, en annen publikumsfavoritt, havnet på benken.

I denne perioden tapte SIF flere kamper. David Nielsen fikk bøtter med kjeft. Svært få skjønte hvorfor han kastet Deilas suksessoppskrift på båten, og vraket spillere som Kovacs og Storflor.


Men det ble konsekvensen av å la juvelen skinne.

– Når du gir en spiller en slik rolle, som jeg er stor tilhenger av å gjøre, og som er veldig unorsk, da må du tvinge ballen opp til den spilleren. Og når du gjør det hever du en spiller over resten av laget, sier David Nielsen.

LES OGSÅ:  - En ordentlig vinnerskalle Redd for å bruke opp Ødegaard

- En ordentlig vinnerskalle Redd for å bruke opp Ødegaard Lei pengemaset

- En ordentlig vinnerskalle Redd for å bruke opp Ødegaard Lei pengemaset

  Martin Ødegaard tok mandag farvel med Strømsgodset. Se pressekonferansen her.

  Martin tålte ansvaret

  Martin Ødegaard er en eventyrlig suksesshistorie. Men for seks måneder siden var det ikke skrevet i stein at det skulle ende på denne måten. Lagmoralen ble satt på noen prøver underveis.

  – Vi landet på beina. Det er fordi Martin tålte å få det ansvaret. Alt tilsa at han skulle klare det, sier Nielsen.

  Martin Ødegaards kvaliteter gjorde at han raskt spilte på seg respekt blant sine lagkamerater. Etter hvert ble han også mer effektiv. En lagspiller som gjorde dem rundt seg bedre. Fem mål og sju målgivende på 15 starter er ellevilt fra en spiller på hans alder.
  Men det kom ikke av seg selv.

  – Utfordringen var å få Martin til å bidra til å vinne fotballkamper. Han ble bedre til å passe inn i laget, og sluttproduktet hans ble bedre. Vi hadde tungt fokus på det, sier Nielsen.

  Han synes Strømsgodset har tatt vare på og forvaltet supertalentet på en god måte.

  – Vi fikk 100 prosent ut av Martin, sier dansken.


  LES OGSÅ: Nå er overgangen godkjent 

  På trening med superstjernene

  Noen betalte prisen

  – I et intervju med Drammens Tidende har Jarl-André Storbæk sagt at laget var viktigere enn enkeltspillere under Ronny Deila, mens SIF under din ledelse ble mer avhengig av individuelle prestasjoner. Hva tenker du om det?

  – Han har helt rett. Det gjorde vi fordi jeg mente det var til det beste for laget og klubben. Men det var noen som betalte prisen for det i fjor, svarer treneren.

  Og fortsetter:

  – Når man har et så stort talent som Martin, er det ofte man har for travelt med å be de bli lagspillere. De må få lov til å bruke sin kreativitet.

  – Hadde Martin blitt solgt nå i januar hvis han ikke hadde blitt satset på og dyrket i fjor?

  – Nei, det hadde han ikke. Hvis vi hadde holdt Martin igjen, så hadde det ikke blitt den suksessen for ham eller klubben.

  LES OGSÅ: – Troppen er mer enn god nok

  – Troppen er mer enn god nok Nielsen veldig fornøyd med årets første treningskamp

  Har alt som skal til

  Nielsen gikk noen runder med selv, men han var egentlig aldri i tvil om hvilken retning han ønsket.

  – Jeg tok noen veldig store sjanser i starten av min trenerkarriere. Men det var fordi jeg var trygg på valget, sier David Nielsen.

  – Hvordan er det å trene en klubb som har solgt en spiller til Real Madrid?


  – Når vi snakker skandinavisk sammenheng, er det jo helt vanvittig. En fantastisk prestasjon. Og nå vet mange hvem Strømsgodset er. Når en spiller slår gjennom i så ung alder har vi gjort noe riktig som klubb.

  – Hvor god kan Martin Ødegaard bli?

  – Martin har alt som skal til for å bli superstjerne. Han er passe jordnær, passe ydmyk, passe cocky, passe frekk på banen. Det er noe med hele mentaliteten hans. Jeg har aldri sett en spiller som trener med så mye kvalitet. Det jeg har lært mest av denne perioden med Martin er at 99 prosent ikke er bra nok. Det er kun 100 prosent som gjelder.

  Les andre del av intervjuet med David Nielsen i lørdagens Drammens Tidende.

  LES OGSÅ: Ødegaard spiller treningskamp onsdag
   

  Artikkeltags