Gå til sidens hovedinnhold

Gratis skolemat: I et trangt budsjett i Viken velger vi å sette elevene først

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2019 var gratis skolemat en het potet i valgkampen. Dette var det heldigvis bred enighet om på rødgrønn side, og etter valget ble innføring av gratis skolemat nedfelt i den politiske plattformen til fylkesrådet. I november i fjor gikk derfor et flertall i fylkestinget i Viken inn for å gi flere elever på de videregående skolene i fylket gratis skolemat. Det er godt for både folkehelsa og læringa til elevene våre.

Det er svært gledelig å se at Drammen videregående skole er blant skolene som nå er plukka ut til å prøve dette. Fra før av har alle skolene i Østfold hatt en ordning med gratis skolemat, mens bare noen få har hatt det i Akershus og Buskerud. Nå utvider vi ordninga til å gjelde rundt 30 skoler, med et mål om å til slutt tilby dette ved alle våre 58 skoler i hele fylket. Regninga skal fylket ta. Skolene som er plukka ut skal ikke betale dette av egne driftsbudsjett.

I et trangt budsjett i Viken velger vi å sette elevene først. Absolutt alle elever vil nok ikke benytte seg av tilbudet, men jeg er helt sikker på at det store flertallet og de som virkelig trenger det, gjør det. De fleste, både unge og voksne, har garantert opplevd følelsen av å glemme å spise om morran før man drar på jobb eller skole. Det går utover energien i kroppen og evnen man har til å konsentrere seg om det man skal gjøre, enten det er skole eller arbeid. Og hva er vel da bedre enn at poden på 17 blir møtt med et variert utvalg av næringsrik mat når han kommer på skolen på morrakvisten.

Som tidligere elev ved Buskerud videregående skole, husker jeg godt de dagene bussen fra Sigdal var litt sein og vi måtte spurte opp den relativt tunge bakken opp fra Åmot sentrum. Hvis jeg da ikke hadde fått i meg mat på morran, eller glemt nista hjemme, så ble første time en seig affære. Hadde jeg raskt kunnet knabba med meg et grovt rundstykke med brunost før jeg gikk inn i timen, så kunne dagen starta på en mye bedre måte.

Jeg tror dette vil utgjøre en forskjell for den enkelte. Når konsentrasjonsevnen bedrer seg, så vil dette være positivt for læringsutbyttet til elevene. Man lærer mer med mat i magen er min erfaring. Og med mer konsentrasjon, kan også lærings- og mestringsfølelsen øke, noe som også kan gi positive utslag på frafallsstatistikken. Når vi nå innfører dette, så er det med sterk støtte fra både lærere og elever.

Man har svært gode erfaringer med dette i andre land, og på de skolene i Østfold som har hatt tilbudet i noen år. Derfor håper jeg nå at de elevene som velger å benytte seg av tilbudet, opplever at dette er en god og riktig prioritering. Jeg gleder meg til å se hvordan dette vil fungere på Drammen vgs.

En bonus jeg vil legge til, er at dette også kan sette fokus på viktigheten av, og kunnskapen om, et sunt, godt og variert kosthold.

Vi kan heller ikke stoppe her. Det må være et mål at alle elever, fra førsteklasse i grunnskolen helt opp til man er avgangselev i videregående, har et tilbud om gratis mat i skoletida. Det vil utgjøre en forskjell for den enkelte.

Les også

Høyres budsjettforslag: – Vil kutte gratis barnehage

Les også

Utsetter gratis skolemat

Les også

Dette er kursen for nye Drammen: – Fullt fokus på miljø og barnefattigdom

Kommentarer til denne saken