(Romerikes Blad) Ikke bare har du den kuleste bilen – om du er mann så drar du alle de heiteste «beibsa», om du er kvinne, de flotteste «hunksa», eller omvendt, alt ettersom. Og som om det ovennevnte ikke var nok – dere kan glise dere gjennom bomringer, parkering er tilnærmet gratis og attpåtil kan dere sette «selfdraiven» på full guffe mens dere suser forbi barneskolen – tilbakelente, kule, kanskje med litt musikk.

Idyllen avbrytes plutselig – et øyeblikk senere sitter dere der, fiklende, kanskje litt svettende, med både fingre og øyne limt til skjermen. The Police's «Every Breath You Take (I'll be watching you)» er kommet på. Dere må bytte. Ja, for den gjelder jo ikke dere. I praksis fikler dere helt lovlig.

Og alt dette mens jeg, en menigmann fra folkedypet, en helt vanlig representant for samfunnets hoi polloi – jeg får snaue 10.000 i bot for å kikke på klokka på mobilen. Hallo?! Jeg spør, harmdirrende, som Martin Luther King spurte i en taleen gang for lenge siden, da han henvendte seg til samvittighetens vitterlige grunnfjell: Er det riktig?

I henhold til en spørreundersøkelse utført av Trygg Trafikk, mener en av tre at berøringsskjermer i bil gjør dem uoppmerksomme i trafikken. Tre av fire melder at de bruker berøringsskjermen aktivt under kjøring. Samtidig hevder Transportøkonomisk institutt at 40 prosent av alle trafikkuhell skyldes uoppmerksomhet. En undersøkelse fra Gjensidige viser at berøringsskjermer kan være skyld i så mange som rundt hundre tusen trafikkulykker.

Samtidig ble altså bøtesatsen forbundet med det at jeg sjekker klokka, eller muligens ringer en venn idet «Vil du bli millionær»-jernteppet drar seg til – økt til 9.700 kroner. 10.000 spenn koster det meg å, i et svakt øyeblikk, kaste et blikk på den eneste skjermen som fins i min bil – en sliten gammel Outlander fra 2010. En skjerm som, til eneste forskjell fra din, kjære elbilmenneske, eller nybilmenneske, ligger i håndflata.

Og bare så det er sagt: for 10.000 spenn får jeg kjøpt sinnssykt mange skulderputer. Du vet, de jeg bruker for å kompensere for at jeg kjører et hundre år gammel skramlekasse. Treningsmedlemskapet røyk nemlig ved forrige mobilbot. Og ikke misforstå meg – jeg innrømmer mer enn gjerne misunnelsen min. Det er ikke det at jeg ikke har inderlig lyst på et eksemplar av Elon Musk’s åttende vidundere. Ja, i mine drømmer så sitter jeg der i en glinsende model S og kruuuser på landeveien – i passasjersetet finner du en smilende Bellona-Hauge – soltaket er åpent. Krøllene blafrer i hans deilige hår. I baksetet sitter Greta Thunberg og ser mutt ut. Mobilen ligger nemlig innelåst i hanskerommet. Ja, for hva er en moderne miljøforkjemper i 2023 uten sosiale medier?

Jeg ønsker jo av hele mitt hjerte å være «beibsas» mann, forstår du – og om alle andre skal, instinktivt, få lyst til å være meg, bevares. Ja takk til begge deler. Og ja selvfølgelig, jeg er smertelig klar over det at jeg i det øyeblikket jeg trer inn i de vakre nybilistenes rekker, så kommer dette lille hjertesukket på vegne av alle skraphaugsjåfører til å fordunste fra sinnet mitt – ja, det er egentlig allerede nærmest som et fjernt minne.

Og før du kaster deg over tastaturet for å æreskjelle meg – ja, det er selvsagt idiotisk å glane på telefonen når du kjører. Så forkastelig er det, at det koster 10.000 spenn, faktisk. Men sånn helt seriøst: Når det er gratis å trykke på skjerm, er det faktisk blodig urettferdig. Man får nesten lyst til å si usosialt. De som sniker seg til å titte på mobilen mens de kjører er svin som setter sikkerheten til seg selv og andre i spill. Jo da. Men det gjør jammen meg du også, kjære skjermtrykkende nybilist!

Likevel må jeg, rett som det er, skynde meg å skrive dette ferdig – i alle fall før jeg kjøper meg ny bil. Da kommer jeg nemlig til å sitte der,og se på de som sitter med nesa i mobilen mens de kjører rundt i de gamle vraka sine, med forakt.

Ja, for hvem vet? Kanskje neste kommentar kan skrives for hånd, for å ikke snakke om finger, på en berøringsskjerm? På en eller annen motorvei mellom Bamble og Bø?

Måskje har jeg endog kommet så langt at jeg kan be avisen om et honorar. Men jeg tviler på at det blir i nærheten av 10.000 spenn.