En anonym elev ved en skole i Drammenskriver til Drammens Tidende om hvordan hun føler at jenter blir trakassert på skolen. ALT

«Jeg går på ungdomsskolen, disse kommentarene som objekt, hore, fitte og «du hører hjemme på kjøkkenet» har jeg og mange andre jenter fått slengt i trynet på skolen som 13-15 åring,» skrev hun.

I dag er mobbing, rasisme og seksuell trakassering dessverre en del av skoledagen for mange. Det må aldri bagatelliseres. Jenter opplever trakassering i skolen hele tiden. Ungdomstiden er også den perioden man utvikler seg mest og er mest sårbar.

Trakassering blir brukt som en slags hersketeknikk, og holdningene om at kvinnenes verdi ligger i kroppen hennes styrkes. Det er utrolig skadelig og kan sette dype spor hos mange unge jenter.

Dersom rollene hadde snudd, og det var gutter som stadig fikk slike kommentarer, hadde trolig samfunnet reagert sterkere.

Gutter, se for dere at jentene skulle gått rundt og kalt dere «Manne-horer», «løse», «billige» og andre nedverdigende ting. At kroppene deres skulle være det viktigste med dere, og hvor mange du velger å holde på med skulle avgjøre hvordan samfunnet så deg.

Men selv når vi ser for oss rollene reversert, så kan vi ikke etterligne den skammen og redselen jenter blir påført. I klasserommet er kanskje «hore» bare en barnslig kommentar, men disse holdningene gjenspeiles i andre situasjoner i samfunnet. Situasjoner som utgjør en større trussel. For det er en trussel når du blir fulgt etter på gata, når noen ikke tar et nei og i titalls andre situasjoner.

Så gutter, tenk på hvordan det føles å bli møtt med slike kommentarer i et miljø som skal være trygt.

AUF mener at alle skoler skal lage en handlingsplan mot mobbing, rasisme og seksuell trakassering, og at det må flere miljøarbeidere inn på skolen. Det er også veldig viktig at helsesykepleier er på skolen hver dag, slik at elevene ikke blir møtt med en lukket dør når de opplever slik hets.

Denne typen trakassering er uakseptabel. Vi i AUF kommer til å kjempe hver eneste dag mot systematisk trakassering. Ikke bare i skolen, men også generelt i samfunnet.

LES OGSÅ:

Les også

Jente (15): Ordet «hore» blir brukt til basically ALT