DRAMMEN/ASKER: – Man må jo bare ha tålmodighet, sier Kim Rune Andersen (36) rolig på telefon fra sitt nykjøpte hus i Bødalen.

Han er daglig leder for velkjente Pavarotti Bar i Drammen sentrum. De siste sju månedene har han vært permittert. Han lever på 60 prosent av sin normale lønn via penger fra Nav, og priser seg lykkelig over å ha en samboer i full jobb.

Når han kan gå tilbake på jobb igjen, vet han ikke.

Alle har sluttet

Før koronapandemien var Pavarotti et populært sted, blant annet for dem som ønsket seg pils og konsert i bakgården.

Kim Rune hadde opp mot tolv ansatte, der mange av dem var ekstrahjelper.

Da de måtte stenge ned igjen for andre gang i november i fjor, var det bare to fulltidsansatte og en i 50 prosent stilling igjen.

– De har sagt opp i løpet av de månedene som det har vært stengt, forteller pubdriveren fra Bødalen.

Mens andre restauranter og utesteder i byen har jublet for drømmeåpning sist helg, har Kim Rune holdt baren stengt. Det samme har restauranten Becks Brasserie & Bar ved Papirbredden, av samme grunn som Pavarotti. De har simpelthen ikke nok ansatte til å åpne.

Saken fortsetter under bildet

Må ansette flere

Nå håper Kim Rune at noen vil søke på jobb hos han, selv om kontraktene han inngår vil inneholde forbehold om arbeidstid. På grunn av fortsatt reduserte åpningstider med skjenking til klokka 22, vil det ikke være behov for like mange folk som før.

Hva som skjer med koronasmitte fremover vet ingen, og derfor kan han heller ikke love folk å få jobbe fulltid.

– Det er ikke et alternativ å stenge helt. Vi vil jo åpne. Spørsmålet er bare når. Vi må ha et team på plass og så blir det full opplæring.

At de ansatte har sluttet én etter én mens puben har holdt stengt, forstår pubdriveren veldig godt.

– Man halverer nesten inntekten sin. Kostnadene er fortsatt de samme som før korona. Jeg merker jo selv hvor trangt det er å leve på 60 prosent.

Saken fortsetter under bildet

Har sett etter ny jobb

I fjor sommer kjøpte pubdriveren hus med forloveden på hjemstedet i Bødalen. Da var det korona nesten glemt med lite smitte og det var snakk om at Pavarotti kunne holde åpent til 03.00 igjen.

Paret kjøpte seg hus, men så kom det ny bølge med smitte. Økonomien deres var fortsatt trygg ved at samboeren kunne fortsette hundre prosent i sin jobb, forteller Kim Rune.

Likevel har det gitt han noe å tenke på, og han har selv søkt seg vekk fra bransjen han har vært igjennom snart 15 år.

– Jeg har søkt sikkert 300 jobber for å komme meg ut i arbeid selv. Det er jo klin umulig.

– Har pandemien fått deg til å tenke annerledes?

– Det har påvirka meg veldig på om man skal begynne å se etter nye karriereveier. Nye muligheter. Det er ikke noe tvil om det. Den har vel ødelagt litt gleden med å jobbe i utelivsbransjen. Man går fra å være supersosial på jobb til nesten ikke være sosial lenger.

Han er ikke alene om å tenke nytt om karriere, og sier han har pratet med andre kolleger i bransjen om at flere har fått jobb i andre bransjer som barnehage eller butikker i stedet.

Saken fortsetter under bildet

Varene har gått ut på dato

Men uten napp på jobbfronten har Kim Rune planer om å satse videre på Pavarotti.

Han sier at han ser på eventuelle søknader fortløpende, og at han fikk inn en søknad senest torsdag formiddag.

– Jeg er veldig gira på å få opp en stab som klarer å holde drift i Pavarotti.

– Hvor lang tid trenger dere på å forberede åpning?

– For oss må vi bestille varer som har gått ut på dato. Vi hadde et stort varelager før vi stengte ned, og har kastet for rundt 100.000 kroner. Alt foruten spriten har vel gått ut på dato. Vi må fylle opp det, vaske ned, så er vi good to go.