Å stelle i hagen om våren er en gledens tid for mange, enten hagen er stor eller bare får plass i en verandakasse eller to. Å så frø, sette ned løk, se etter fjorårets stauder, plante nytt og forbedre; dette er vårens kjærkomne øyeblikk.

I tider som disse, når vi er mer hjemme og ser mer til hage eller verandakasse enn før, er det mange som savner å besøke sitt hagesenter. Her kan man oppfylle fantasier og drømmer. Det er verdifull terapi. Tankene kan dreies mot å plante og se ting gro; dreies vekk fra krav om munnbind og sosial distanse.

Jeg tror at hagearbeid om våren er nesten like viktig for folk flest som det å gå på polet. For å gå på polet får vi lov til av myndighetene, selv om alt annet er stengt ned. Nei, forresten. Vi kan kjøpe stemorsblomster og påskeliljer utenfor butikker som Rema 100 og Kiwi. Her er det helt i orden, for her blir alle smittevernstiltak tatt hensyn til.

Men altså ikke i hagesentrene. De fleste hagesentre jeg kjenner til har større uteareal enn kolonialforretninger og vinmonopol. Her er detlett å holde minst to meters avstand til andre.

Ikke mange skjønner logikken med at Vinmonopolet og dagligvarehandelen kan holde oppe, men ikke utendørs hagesentre. Det må føles urettferdig for en stor bransje som handler med ferske varer.

Når Rema og Kiwi selger pallevis med stemors og påskeliljer ute, som kundene må ta med inn i butikken for å betale, tror jeg det går fint for hagesentrene å betjene kunder med godt smittevern utendørs.