Gå til sidens hovedinnhold

Fransk jerngrep stoppet Norge, tap i VM-finalen med 21-23

Artikkelen er over 3 år gammel

Veronica Kristiansen var sammen med Heidi Løke Norges beste i angrep i denne kampen. Men Norge ble taklet knallhardt av Frankrike og tapte VM-finalen i håndball med 21-23 søndag.

De norske håndballjentene hadde ikke den store dagen i angrep. Allerede etter 31 minutter hadde de misbrukt tre straffekast (Mørk to og Stine Bredal Oftedal).

Da sto det 13-10 til outsideren Frankrike, og det var virkelig stress og uro på vei inn i det norske laget.

Det snudde på noen minutter da Veronica Kristiansen og Heidi Løke slo til i angrep. Duoen var Norges klart beste i angrep i denne kampen.

Det ble en thriller helt ut. Franskmennene vant endelig en VM-finale mot Norge. De tapte både i 1999 og 2011.

Festbrems

Foran vel 11.000 tilskuere i Hamburg, anslag fra arrangøren sa 4500 nordmenn, møttes VMs to beste forsvarslag.

Norge åpnet med 0-2 og gikk så til 7-3. I den perioden hang ikke Frankrike med, men keeper Katrine Lundes gode start ebbet ut. Det ga flere franske mål.

Like før pause ble Lunde erstattet av Kari Aalvik Grimsbø etter en redningstørke. Frankrike ledet 11-10 etter 1.-omgangen.

Frankrike vant keeperkampen med hele 44-27 den første halvtimen.

Smell

Lunde ble kastet inn igjen midtveis i andreomgangen, men de norske keeperne kom ikke opp mot det de som regel serverer i finalekamper.

Norge hadde én virkelig svak dag i VM. Den kom mot Sverige og ga 28-31-tap. Det nederlaget ble brukt godt innad i den norske troppen. Landslagssjef Thorir Hergeirsson brukte ingen pusekatt-stemme da han felte dommen over Norges tamme forsvarsspill i den kampen.

Men det kom noe godt ut av smellen. Norge pløyde seg gjennom tre cupkamper, men det sa stopp mot Frankrike i den 52. kampen mellom disse lagene siden 2000.

Jevn strøm

Søndag var Norge med i sin 20. finale i OL, VM og EM. De norske håndballjentene spilte første gullkamp i 1996-EM og tapte den mot Danmark.

Inkludert det sluttspillet er det spilt 26 finaler fram til i dag. Norge har vært med i 19. Det er en fasit ikke mange landslag kan matche – uansett idrett.

Topptungt

Gullet gjør at Frankrike allerede er klar for neste VM. Det spilles i Japan med kamper i Kumamoto (vertsby for herremesterskapet i 1997) og Tokyo.

På tribunen satt statsminister Erna Solberg, kulturminister Linda Hofstad Helleland og idrettspresident Tom Tvedt. De så Norge tape sin første finale siden 2012-EM.

I bronsekampen slo Nederland Sverige med 24-21 etter 14-8 ved pause. Svenskene ledet til sluttminuttene, men holdt ikke inn akkurat som i semifinalen mot Frankrike.

Kommentarer til denne saken