Vi får råd om å vaske hendene ofte, men har vi fått greie på hvorfor, sånn at alle har skjønt det? Forklaringen er at smitten ikke bare overføres med nys og host, men også fra alt vi tar på. Og såpe er det som aller mest effektivt dreper viruset på hendene våre.

SARS-CoV-2–viruset smitter også før du merker noen symptomer. Og forskere har funnet at folk som er smittet, og er uten symptomer, kan ha tusenvis av viruset i nesen og øvre del av halsen. Det betyr at de kan smitte andre ved å overføre viruset fra nesen og munnen, til sine egne hender. Og deretter med hendene berøre «fellesområder», som handlekurv i butikken, rullevogn, dørhåndtak på jobben, heisknapp, rekkverk – you name it.

Derfor vil jeg som mor til astmabarn gå inn for at vi alle blir bevisste håndvaskere, så vi ikke smitter andre, eller blir smittet selv. Det vil si å vaske hendene hver gang vi har tatt på noe som andre kommer til å ta på. Vi må i en periode se våre egne hender som noe ekkelt noe, når vi har vært utenfor huset.

Når vi da skal ta det litt farlige steget utenfor vår egen dør, hva bør vi tenke på? Når er det vi tar oss til ansiktet - nese og munn og øyne, ute i verden?

Det er når vi spiser en bolle, putter en pastill i munnen, tar ut en tyggis, eller holder i en sigarett. Det er når vi har spist noe søtt eller salt, og slikker oss på fingrene. Det er når vi bruker en tannpirker, og når det klør litt i nesen. Det er når vi er trette, og gnir oss i øynene. Ikke lett å unngå.

Men altså, da må vi vaske hendene før vi tar i et «fellesområde» – og etterpå. Antibac er utsolgt, og det er like greit, for såpe er bedre – alle vanlige såper inneholder et stoff som oppløser viruset. Min løsning har vært å lage en liten sprayflaske med zalo-blanding og ha med i vesken. Og en flaske vann til å skylle med, og litt tørkepapir.

På veien hjem kan en papirserviett komme mellom oss og stopp-knappen på bussen, likeså døren til boligblokken og heisknappen. Om vi vasker hendene straks vi er kommet hjem, trenger vi ikke å vaske hender hele tiden hjemme. For har vi ikke tatt et virus med hjem, er det ingen viruser å vaske vekk heller.

Når en katastrofe rammer, får det frem det aller beste i en befolkning, fra de aller fleste. Vi hjelper hverandre, finner de vakreste måter å vise fellesskapsfølelse på. La den kreative paranoiaen blomstre, og la oss gi hverandre gode råd om hvordan vi skal begrense denne smitten. Da vil vi som nasjon komme gjennom dette på måte som vil skape positive ringvirkninger for mange år fremover.