(Laagendalsposten)

Onsdag skjedde det som ikke skulle skje. En 37 år gammel mann drepte fem og skadet tre personer i Kongsberg. Hendelsene skjedde flere steder på Vestsida onsdag 13. oktober. Gjerningsmannen ble pågrepet, og politiet tror han handlet alene. Drapene omtales som de verste i Norge siden Utøya 2011.

Blant de drepte er keramiker Hanne Englund (56). Hun ble drept i sitt eget hjem.

Hanne Englund drev keramikkverksted og hadde eget galleri i Hyttegata.

– Hanne var god på alle måter

Vegard Settli omtaler Hanne som en varm, snill og god person med omtanke for andre og et øye for tegning, keramikk og kunst.

– Hanne var ei veldig god venninne gjennom over 30 år. Hun var snill og god på alle måter. Dette er helt uvirkelig og særlig tragisk i den gata her hvor alle kjenner alle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Settli forteller at han møtte Hanne via at han tidligere var sammen med hennes venninne.

– Vi var mye på fester sammen da vi var ungdom, og særlig nede på Kvarten har vi hatt det mye gøy. Jeg maler på hobbybasis og lærte mye av Hanne og hennes ferdigheter. Hun var veldig flink til å tegne. Særlig likte hun å tegne cubanske biler, de amerikanske var hun ikke noe glad i, minnes Vegard med et trist smil.

– Ble så sint at kroppen ristet

At fem personer skulle bli drept og tre skadet er noe han aldri hadde sett for seg i Kongsberg.

– Da det hele skjedde var jeg hjemme. Jeg holdt meg inne som jeg fikk beskjed om. Da jeg skjønte hva som virkelig hadde skjedd ble jeg både sint og fortvilet. Jeg fikk tidlig beskjed om at det gjaldt Hanne og kjente på at jeg ble kjempesinna, hele kroppen ristet. Så følte jeg på håpløshet, forteller Vegard og fortsetter:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg har et nøytralt forhold til døden og vet alle skal dø en gang, men når det skjer på denne måten, føles det så tragisk og urettferdig. Det er helt uvirkelig og nesten sånn at det ikke har gått opp for meg ennå. Det er brutalt og urettferdig. Alle kjente alle i denne gata, og de var mye sammen. Hyttegata har et helt spesielt nabosamhold. Jeg kjente flere i denne gaten og føler med alle de berørte.

Stå sammen

Da Vegard tente lys fredag, var det første gang han var tilbake i Hyttegata siden drapene.

– Det var både rart og fint å komme hit i dag. Jeg håper samfunnet kan stå sammen og at alle pårørende blir tatt vare på i tiden fremover.

Settli er bekymret for samfunnet og tiden som kommer.

– Jeg håper ikke det blir for mye hat og at vi slipper unna paranoide ettervirkninger. Jeg har sett drapsmannen før, men jeg vet ikke hvem han er. Jeg har ingen tro på at han var en islamist og synes det er synd for det miljøet om dette får ettervirkninger.

Les også

– Jeg tenker mye på at det kunne vært meg