(Laagendalsposten)

– Det er en meget alvorlig sak vi har til behandling. 37 dramatiske minutter er grunnlaget for tiltalen, fra klokken 18.10 hvor den første pilen ble skutt – til 18.47 da tiltalte ble pågrepet i Hyttegata,

Slik innledet aktor Andreas Christiansen sin prosedyre tirsdag morgen.

Hva saken ikke handler om

Det går mot slutten av rettssaken mot Espen A. Bråthen som har gått i tingretten i Hokksund siden 18. mai. De siste to dagene av rettssaken er satt av til prosedyrer, og først ut er aktor.

– Tiltalte klarte å ta livet av fem personer og utsatte mange for en fare for eget liv, sa aktor.

Han minte også tilhørerne om hva denne saken ikke handler om;

– Det handler ikke om hvordan dette kunne skje, om politi eller helsevesen har fulgt han godt nok opp, eller den operative innsatsen til politiet den kvelden, sa Christiansen.

Men han la til at påtalemyndigheten skjønner at det er spørsmål mange har, særlig de pårørende.

Strenge beviskrav

Det er de konkrete punktene i tiltalen denne saken handler om; Har de funnet sted, er bevisene er gode nok og hva som er riktig jus.

Og selv om dette er en sak som handler om en utilregnelig gjerningsperson, skal den likevel behandles som enhver straffesak. Det er strenge beviskrav som gjelder, selv om Bråthen har erkjent straffskyld. Påtalemyndigheten må legge fram bevisene.

I denne saken er det mange bevis, både biologiske, tekniske, samt mange vitneforklaringer.

Aktor brukte derfor mye tid på å gå gjennom hele tiltalen, sett opp mot hvilke bevis som finnes, aktuell lovanvendelse og forklaringer som er gitt.

Aktor trakk også fram at noen av de fornærmede har vært uenige i tiltalen, og føler de har vært utsatt for noe mer alvorlig enn beskrevet i tiltalen. Noen for at de ikke har blitt utsatt for drapsforsøk, mens andre fordi de ikke ble tatt inn i tiltalen som fornærmet.

Christiansen sa at påtalemyndigheten må i denne saken, som i andre saker, gjøre en vurdering av hvor omfattende en tiltale skal bli og at det blir en totalvurdering av bevisene som avgjør.


– Tilfeldige ofre

Aktoratet mener det ikke er noen tvil om at Bråthen drepte alle de fem personene med forsett, samt bevisene som er lagt fram.

– Det er uomtvistet at han har drept de fem personene. Han har selv knyttet seg til handlingene og forklart seg om hvordan han har drept alle fem, noe som i all hovedsak sammenfaller med objektive funn, biologiske spor og vitneforklaringer, sa Christiansen.

Det legges også til grunn at Bråthen skjøt med piler for å drepe.

– Hans hensikt med skuddene var å drepe og det var ingen han ønsket å skåne, foruten familiemedlemmer. Alle fremstår som tilfeldige ofre, sa aktor.

Han viste også til en rapport fra Kripos som viser skadepotensialet på pilene Bråthen brukte. Prøveskyting har vist at alle pilene hadde potensial til å gi livstruende skade.

«Syk person uten skyldevne»

Aktoratet var tydelige på at man har å gjøre med en «syk person uten skyldevne» og varslet i starten av prosedyren at det vil legges ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern.

Men første del av prosedyren tirsdag handler ikke om Bråthen er tilregnelig eller ikke. Det handler om det rent strafferettslige rundt drapene.

Vurderingene som går på tilregnelighet skal de komme tilbake til mot slutten av prosedyren tirsdag.

LES OGSÅ: