Hans Olav Lahlum med nådeløs biografi om Reiulf Steen: – Jeg har ingen planer om å reinvaske ham

TIDKREVENDE: Det tok Hans Olav Lahlum 10 år å forske fram sannheten om Reiulf Steen. Nå foreligger boka om den omstridte Ap-lederen som aldri ble statsminister.

TIDKREVENDE: Det tok Hans Olav Lahlum 10 år å forske fram sannheten om Reiulf Steen. Nå foreligger boka om den omstridte Ap-lederen som aldri ble statsminister. Foto:

«Uff da» var responsen Hans Olav Lahlum fikk da han fortalte en partiveteran at han var i gang med å skrive bok om Reiulf Steen.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) I nærmere 10 år har Hans Olav Lahlum forsket på den karismatiske Ap-politikeren Reiulf Steen, og mandag kom boka «Reiulf Steen – historien, triumfene og tragediene».

Under arbeidet med boka har Lahlum intervjuet over 100 kilder, mange godt voksne mennesker, deriblant Reiulf Steen selv som døde i 2014, 80 år gammel. Med andre ord er boka et stort prosjekt som nå har materialisert seg i en 600 sider lang og omfattende biografi og som kunne fått hvem som helt til å miste motet, men for Lahlum var det aldri tema å legge ned pennen.

– Det trakk ut i tid både på grunn av sykdom og at jeg hadde andre prosjekter på gang, men jeg kom aldri til et punkt der jeg ville gi opp prosjektet. Det viktigste var at boka kom ut – ikke når den kom ut, sier Hans Olav Lahlum som i boka har fått plass til 11 tegninger hvorav ni er signert Herbjørn «Herb» Skogstad.

– Det skulle bare mangle. Herb er den store avistegneren og Norges beste karikaturtegner, skryter forfatteren.


Lufte ut

Som tittelen på boka indikerer vil for mange Reiulf Steen i historien stå fram som en karismatisk politiker som visste å begeistre publikum fra talerstolen. Han blir også sett på som en som fornyet Arbeiderpartiet, samtidig har han blitt stående igjen som Aps så langt eneste leder som aldri ble statsminister.

Likevel vil navnet Reiulf Steen alltid ha en hale med litt «grums» hengende etter seg. Den påståtte romansen med Gro Harlem Brundtland midt på 70-tallet som Brundtland tilbakeviser i boka, men som Steen overfor forfatteren påstår har skjedd, er en ting. Historien om møbelhandler Arvid Engen på Jessheim som han foret med interne lekkasjer fra Aps indre liv på 1970-tallet, er en annen. Forholdet til alkohol et tredje.

– Er boka også et forsøk på reinvaske Reiulf Steen?

– Nei, da jeg begynte på bokprosjektet hadde jeg hadde ingen ambisjoner om å reinvaske ham. Det var mer et ønske om å lufte ut og oppklare hva som skjedde, sier Lahlum og forteller at da han fortalte en partiveteran at han var i gang med å skrive bok om Reiulf Steen, fikk følgende svar tilbake: «Uff da».


Alkohol

Alkohol, ja. Det var under 1. mai-talene på Jevnaker og Gjøvik i 1977 arrangøren på Gjøvik fikk advarsel om at Reiulf Steen var på vei fra Jevnaker til Mjøsbyen, etter sigende god og full. Pressen ble tipset, men arrangørene sørget for at det hele ble dysset ned og avisoppslagene uteble.

– Det ble ingen offentlig sak ut av det, men etter episoden på Gjøvik ble det sendt bekymringsmeldinger til hovedkontoret på Youngstorget, sier Hans Olav Lahlum som etter å lest referatet i et gulnet eksemplar av Oppland Arbeiderblad fikk et inntrykk av at Reiulf Steen holdt en helt «grei tale» på Gjøvik.

– Men på den tiden var det jo større avstand mellom politikerne og pressen enn det er i dag. Respekten for myndighetene og politikerne var også helt annerledes, sier Lahlum.


Nye prosjekter

Hans Olav Lahlum sjonglerer tilsynelatende uanfektet forskjellige sjangre, men i følge ham selv er det ikke så stor forskjell mellom å skrive biografier i det ene øyeblikket og romaner i det andre.

– Ettersom jeg skriver historiske biografier og historiske romaner, ligger sjangrene nærmere hverandre enn før. Når det er sagt fikk man som biograf ofte kritikk hvis språket ikke var levende nok og som romanforfatter fikk man høre det hvis det var for lite fakta, sier Lahlum med et snev av oppgitthet i stemmen.

– Jeg må jo spørre - hva blir ditt neste prosjekt?

– Det kommer en ny roman med K2 og Patricia til høsten 2020, og så jobber jeg med en biografi, men det er for tidlig å si noe om det, sier Lahlum som selv om det blir mer og mer politikk å bruke tida på framover, ikke kommer til slette skriveprogrammet på PC-en for det.

– Du kan jo få med at jeg er på Gjøvik bibliotek og litteraturhus tirsdag kveld sammen med to andre forfattere fra Gjøvik, Elin Tinholt og Kristine Hardeberg, sier Lahlum før han ser på klokka og spør mildt:

– Har du fått det du vil av meg da? Fint, sier han og haster videre til neste intervju.

Artikkeltags