Gå til sidens hovedinnhold

Har du kost deg i finværet i dag? Det er bra, for i morgen kan vi få lyn og torden

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag kveld kan Drammen få det som kanskje er årets første tordenvær.

BUSKERUD: De siste dagene har vi kunnet nyte sommertemperaturer i Drammen og Buskerud. Men i morgen snur det.

– Det har allerede begynt å skye til i Drammen, så det er i ferd med å snu. Det ser heldigvis ut som vi slipper unna regnet resten av nasjonaldagen, men det kommer trolig nedbør i løpet av natta, forteller Halldis Berge, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo.

I morgen vil det fortsette å være skyet i Drammen, vi vil få perioder med regnbyger utpå ettermiddagen og temperaturene vil falle ned til 12- 15 grader. Lørdag kveld eller natt til søndag kan det til og med komme lyn og torden. Berge er usikker på om dette i så fall blir årets første tordenvær i Buskerud.

– Torden og lyn er et sommerfenomen, men med tanke på temperaturene vi har hatt de siste dagene er det ikke uvanlig hvis denne værtypen slår til, sier hun.

Letter utpå søndagen

Vi trenger imidlertid ikke vente så lenge til været igjen letner. 

– Utpå dagen på søndag vil skydekket bli lettere, og det blir muligheter for litt sol. Temperaturene vil øke igjen, Drammen kan få opp til 18 grader, forteller meteorologen.

Ifølge Berge skal det fortsette å være ganske grått i starten av neste uke og fram til onsdag. Temperaturen vil likevel være gode. Berge kan ikke svare på om vi igjen vil få tordenvær da.

– Foreløpig er det vanskelig å spå.Vi vil nok få rundt 16 grader på dagtid, så det blir mildt i forhold til kuldeperioden vi hadde for en ukes tid siden.

Ifølge meteorologen vil været i sin helhet bli ganske likt over hele Buskerud de neste dagene, men temperaturene vil naturlig nok variere fra sted til sted – vi bor tross alt i et fjellrikt fylke.

Hokksund varmest i dag

Ser vi tilbake på nasjonaldagen er det Hokksund som har hatt høyest temperatur i Buskerud. Her ble det målt 23,6 grader mellom klokka 17 og 18.

Drammen har ikke vært langt unna, på Berskog krøp gradestokken opp til 22,7 grader i samme tidsrom.

– Det har vært veldig fine temperaturer i dag til å være 17. mai, sier Berge.

Ikke meldt om skogbrannfare

Det er ikke meldt om noen skogbrannfare i distriktet for øyeblikket, men det betyr ikke at det er lov å tenne bål hvor som helst.

– Det generelle bålforbudet gjelder i perioden 15. april til 15. september. Da er det forbudt å gjøre opp ild i nærheten av skog og annen utmark uten spesiell tillatelse. Forbudet gjelder ikke innmark (gårdsplasser, egen hage, dyrket mark, engslått, kulturbeite, skogplantefelt). Det er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, skriver Drammen brannvesen på sine nettsider.

Med «åpenbart ikke medføre brann» mener brannvesenet der det for eksempel ligger snø på bakken eller at det har vært mye nedbør over lang tid.

Kommentarer til denne saken